Wintersport met kinderen in Hochkönig’s Winterreich

Het is natuurlijk reuze spannend als je kinderen voor het eerst op skiles gaan op een wintersportvakantie. Ik kan zeggen dat wij een super mooie week hebben gehad en dat het echt genieten was! Deels omdat onze kinderen (7 en 5 jaar) het super leuk vonden, maar ook deels omdat we ons vooraf goed hadden voorbereid en hadden geïnformeerd. Ik heb onderaan mijn blog dan ook een aantal tips gezet, zodat jullie ook allemaal relaxed en met veel zin op wintersport met kinderen kunnen!

Krokusvakantie Bij sommige hotels heb je de luxe dat je van zondag tot zondag kan boeken. Dat is vooral met schoolvakanties erg lekker, omdat je op die manier de files ontloopt. Helaas kan je meestal alleen van zaterdag tot zaterdag boeken. Zo hebben wij voor de krokusvakantie het Marco polo sporthotel Hinterthal geboekt. Net voor de vertrekdatum besluiten we één nachtje extra bij te boeken zodat we vrijdagmiddag al aankomen (ipv zaterdag). Op deze manier is het hopelijk wat rustiger op de weg en hebben we zaterdag een dagje ‘vrij’, geen ski-les en genieten van een wondere witte wereld! We vertrekken midden in de nacht en dat vinden de kinderen erg spannend! We gaan met nog een gezin, met kinderen van dezelfde leeftijd en ze gaan alle 4 voor het eerst op les. We komen vrijdagmiddag aan, geen last van file, en de zon schijnt volop! Naast ons hotel zit een sleeplift met 2 afdalinkjes en een tentje. Goed genoeg voor vanmiddag! We pakken de slee en de sneeuwballenmakers uit de auto en vermaken ons de hele middag in de sneeuw!

Natuurlijk ontbreekt een lekkere versnapering niet. Ons hotel, Sporthotel Marco Polo Hinterthal heeft een kleine speelkamer met glijbaan en ballenbak, een leuke kidsclub en ‘de reden waarom we mede dit hotel hebben geboekt’: een zwembad, dus we zien het deze week helemaal zitten! Zaterdag hebben we alle tijd om de skipassen te regelen en de ski’s en helmen enz. voor de kids. We hebben de lessen al van te voren geboekt dus dat scheelt weer vandaag! Lekker spelen in de sneeuw. De dag vliegt voorbij.

De eerste skiles En dan is het zondag zover. De eerste skiles. Kleren aan, helmen op, skietjes mee en als een paar ronde dikke Michelin poppetjes de gondel in. De kinderen vinden het reuze spannend! De jongste 2 (Noah en Stijn) gaan voor het eerst.

Zenuwachtig staan ze naast de andere kindjes in de rij. Gelukkig allemaal Nederlands en de juffen en meesters zijn ook Nederlands! Héérlijk!! De oudste 2 (Yara en Noah) hebben een paar lesjes op een borstelbaan gehad in Nederland, en daardoor hoeven ze niet bij het laagste rolbaantje te starten maar eentje hoger. We zijn dus erg blij dat we dit gedaan hebben. Tussen de middag kunnen we eten in het restaurant ‘naast’ de skischool. Deze ligt alleen wel een stukje hoger dan de oefenweide dus het is wel goed voor de beenspieren elke dag. ‘S Middags blijkt dat de 2 meiden gelijk al met de leraar van de blauwe piste af mogen! We houden ons hart vast als ze vertrekken, en skiën stiekem achter hun aan om te checken hoe ze het doen, maar het gaat allemaal goed gelukkig!! We zijn mega trots! Aan het eind van de dag moeten we weer met de gondel naar beneden en die ligt nóg een stukje hoger dan het restaurant dus dat is, met alle spullen van de kinderen, wel even een klim elke middag. (Pfff…) Vooral voor de kinderen die moe zijn van een lange dag skiën.

Eenmaal terug in het hotel is de moeheid gauw verdwenen en gaan we gelijk zwemmen. Erg lekker dat er een zwembad bij zit, want het blijkt dat we daar bijna elke avond gebruik van maken. We eten niet te laat (sporthotel Marco Polo Hinterthal heeft een half pension concept, erg goed geregeld) en de kinderen gaan daarna zonder problemen slapen, kapot van zo’n drukke dag. We hebben een kamer waar ook een keukentje in zit met eethoekje en daar kunnen we ‘s avonds nog even gezellig met het andere stel een aperitiefje nemen.

Pieken en dalen De jongste 2 hebben gedurende de week niet altijd evenveel zin, maar zolang we af en toe even komen kijken gaat het toch goed, en als ze de ‘pizzapunt’ doorkrijgen wordt het steeds leuker! De oudste 2 komen we ook geregeld tegen want om de skischool heen liggen perfecte pistes voor hun. De laatste echte ski-middag mag ook Noah achter de leraar aan naar beneden skiën. Wat is hij trots! (En wij ook!!) En dan de 5e en laatste les-dag hebben ze na de skiles een heuse wedstrijd. Noah en Stijn moeten door een paar poortjes skiën, maar Yara en Ivana hebben een heuse slalom! Wat een spektakel!! Allemaal winnaars met grote medailles om hun nek!

De kers op de taart! De laatste vakantiedag is er (gelukkig) geen ski-les. We gaan samen genieten! De kinderen mogen kiezen wat we gaan doen: skiën! En dus gaan we naast ons hotel met de sleeplift naar boven. Voordat wij boven komen zijn de kinderen alweer beneden! En het is zó ontzettend stoer om ze te zien gaan!! Wat hebben ze er plezier in!


De accommodatie Dit was ons eerste jaar in een hotel, wat ons erg goed bevallen is. In een appartement speel je spelletjes als je thuiskomt, wat ook erg gezellig is, (quality-time met je gezin) en in een hotel maak je gebruik van de faciliteiten en kunnen je spelletjes thuis blijven. Beide hebben hun eigen pluspuntjes.

Skigebied Hochkönig’s Winterreich Het skigebied Hochkönig’s Winterreich is nog relatief onbekend en rustig, maar beschikt over 150 km pistes. Voor families is het dan ook een heerlijk gebied. De liften zijn modern, er zijn een hoop blauwe pistes en het is er niet zo druk als in nabijgelegen en meer populaire skigebieden en de natuur is schitterend.

Tips voor een eerste wintersport met kinderen:

 1. Regel de lessen alvast thuis, in de krokusvakantie kan het namelijk zijn dat je te laat bent

 2. Wij hebben een skischool gezocht met Nederlandse leraren en ik denk dat de 2 jongste het niet vol zouden hebben gehouden als ze de juf niet konden verstaan. Een echte pré voor ons

 3. Wij hebben het als zeer prettig ervaren dan onze oudste kinderen al een paar lessen in Nederland hadden gehad. Ze gingen de eerste keer zonder angst gelijk in pizzapunt naar beneden

 4. Zorg dat de kinderen nog wat ontspanning ook hebben na een zware skidag, zodat ze ook een vakantiegevoel hebben (spelletje doen in een appartement of kidsclub/speelkamer of zwembad in een hotel)

 5. Het zal voor ieder kind anders zijn maar wij zijn blij dat we er vaak bij waren tijdens de skilessen. Als de 2 kleinste kinderen even geen zin hadden haalden we ze even uit het klasje om wat te drinken (of stiekem een snoepje of koekje geven) of even in de sneeuw te spelen en als we vervolgens vroegen of ze nog een keertje wilden laten zien wat ze geleerd hadden gingen de skietjes weer aan en deden ze met veel plezier weer volop mee met de les. Dit natuurlijk in overleg met de leraar. Ze zien gelijk aan het kind of je als ouder beter weg kan gaan, of dat je juist beter in de buurt kan blijven. Wij skieden kleine stukken en kwamen af en toe even kijken bij ze. Een goede combinatie in ons geval!

 6. Maak het niet te laat ‘s avonds, anders hebben de kinderen onvoldoende energie voor de skiles de volgende dag

 7. Heb geduld. Mijn dochter kwam het eind van de eerste dag terug bij de oefenweide en begon te huilen toen ze mij zag. Ze was zo bang geweest dat ze van de berg zou vallen. De volgende dag hebben we dit aangegeven bij de leraar en hij heeft eerst het vallen en remmen weer even goed geoefend voordat ze weer zelf naar beneden gingen. Ze was veel zelfverzekerder nu ze het eerst weer geoefend had en de angst was grotendeels erg.

 8. Als je kinderen hebt die allemaal op skiles gaan, is Hinterthal (Maria alm) een ideaal skigebied. Wij gingen met de gondel welke op een kleine 10 minuten afstand met de auto lag en de skibus stopt bijna voor de deur. Heb je nog een klein kind/baby, dan kan je echter niet beneden bij het hotel blijven en tussendoor even bij je kind kijken, want de skilessen worden boven bij de gondel gegeven. Voordeel van dit hotel is wel dat er een mogelijkheid is om te skiën bij de skischool op de berg gelijk naast het hotel. (De lift naar het grote gebied zit een paar honderd meter verderop maar is niet skiënd te bereiken. Hierdoor kan je niet tussendoor even checken hoe het met je kinderen gaat)

We hebben alweer een wintersport met kinderen geboekt voor 2017! (Een ander skigebied, Maar opnieuw gekozen voor een hotel, en opnieuw mét zwembad ?)

#Hochkonig #skiles #sporthotelmarcopolo #wintersportmetkinderen

Schrijf je in

Volg ons!

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

© 2020 by Kids op Reis. 

 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon
 • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com