Wereldreis met kinderen in de praktijk

Terwijl ik dit schrijf liggen Jor en de kids in ons minizwembad op Moorea in Frans Polynesië heel veel lol te maken. Eén van die momenten waar het om gaat in het leven, waar het om gaat in deze wereldreis. Tijd en lol met elkaar. Hoe heerlijk het hier is op een tropisch eiland schrijf ik in mijn volgende blog.


 1. Waarom deze reis?

‘Gewoon omdat het kan’ dekt eigenlijk de lading. Moet je overal in het leven een vast omlijnd plan voor hebben? Wij willen de kids meegeven dat we nú leven en dus nú mogen genieten. En genieten is voor ons samen mooie plekken ontdekken. Dat betekent niet dat we niet overdenken wat we doen en dat we de hele dag in een deuk liggen in het zwembad. Het leven op reis met 3 kinderen is ook gewoon hard werken ;-), maar dan wel op prachtige plekken, waar ze zoveel leren over de natuur. Ook hier heb je de ‘normale kinderdingen’. Ook hier moet ik boodschappen doen, eten koken en wassen. Ja echt dat gaat gewoon door? (alleen wel veel minder was, dat lees je zo)

 1. Hoe doen jullie dat met school voor de kids?

Zoals ik al in een eerder blog heb geschreven, hebben we alle medewerking van de school van de jongens. We hebben via snappet geregeld dat we op de iPad ook rekenen en spelling kunnen doen, zodat ze in maart weer meteen mee kunnen doen met de klas ( goede WiFi verbinding is dan wel een must en dus een uitdaging, zeker hier in Frans Polynesië, waar het internet nog met postduiven gaat). Helaas gaf de leerplichtambtenaar geen toestemming dus hebben we ons uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie. Dit is een kwestie van een formuliertje invullen en zolang je nog een huis of inkomen in Nederland hebt, is het geen probleem om je weer in te schrijven als je terug bent. Verder heb je geen recht op kinderbijslag, kun je je hypotheek niet aftrekken (je huis verhuren dekt de kosten) en bouw je geen AOW op in de maanden dat je weg bent. Als je langer dan 8 maanden uit Nederland bent moet je je sowieso uitschrijven. De school in de praktijk….tegelijkertijd met de kids uit hun klassen zijn de jongens begonnen na de zomervakantie. Ze hadden er echt zin in. We zaten toen nog in de camper en daar hadden we ons eigen kleine lokaaltje ingericht aan de tafel. We beginnen ’s ochtends met een gymles, afhankelijk van de locatie waar we zitten bestaat dat uit oefeningen, buiten rennen, door het bos joggen of zwemmen. Daarna werken we meestal de rest van de ochtend aan de basisvakken zoals rekenen, taal, spelling en lezen. Op de dagen dat we reizen lukt het soms niet maar dat halen we dan een andere dag in. We tillen er niet te zwaar aan als het een dagje niet lukt, ze leren genoeg in de praktijk. De plekken waar ze nu hun schoolwerk doen variëren van een bed op een hotelkamer tot aan de tuintafel met uitzicht op zee of onder de klamboe.


Ook denken ze mee over de volgende stappen in onze reis. Zo wil Nick nog graag naar Australië en Timo wil graag naar Nieuw zeeland. Ze weten inmiddels aardig de topografie van de wereld en kunnen goed uit de voeten met wisselkoersen. Alleen opruimen, dat leren ze hier gek genoeg ook niet….

 1. Hoeveel kost zo’n reis?

Tja wat zal ik daarop zeggen. Ik ga hier niet met bedragen smijten, want het is zo afhankelijk van heel veel factoren.  Allereerst de landen die je kiest, de USA is gewoon een duur land, ga je naar Azië ben je zeker goedkoper uit. Daarnaast maakt het vervoer uit. Wij huren overal een auto, omdat we veel spullen hebben en met 3 kids vinden wij het fijn als we niet afhankelijk zijn van openbaar vervoer. 1. Wat neem je mee op reis?

Zo min mogelijk! Helaas weet ik dat nu en niet voordat we op reis gingen. Ik had al de hoeveelheid kleding gehalveerd voordat alles de koffer in ging maar nu blijkt dat ik ook dat nog had kunnen halveren. Omdat we naar landen met verschillende klimaten gaan, moeten we daar kledingtechnisch gezien rekening mee houden. Er zijn maar een paar favoriete kledingstukken die iedereen bijna iedere dag aan heeft, dus als je steeds dezelfde shirts op de foto’s ziet, dan klopt dat? En dus wel veel minder was! Dat je echt niet veel nodig hebt is ook één van die dingen die je leert tijdens het reizen. Spullen zijn niet belangrijk, dat hopen we de kinderen mee te geven. Natuurlijk hebben we spullen en hebben ze ook hier een extra doosje LEGO gekregen omdat ze daar ineens alle 3 heel leuk mee spelen, maar we hebben het niet nodig. Ze vinden vooral buiten veel leuke dingen om mee te spelen en worden er heel creatief van. Stokken, stenen, schelpen alles kunnen ze gebruiken. Sinds gisteren zijn we ook de pleegouders van een babygekko, onze Nick in het wild weer helemaal in zijn element. En als we ergens weg gaan laten ze alles weer netjes achter in de natuur.

Samen zijn, ervaringen opdoen en herinneringen verzamelen dat is waar het om gaat.

 1. En hoe bevalt het reizen tot nu toe?

Als ik nu alleen al op ons Instagram account kijk naar de hoeveelheid foto’s kan ik me niet voorstellen dat we dat allemaal al hebben meegemaakt. Al vanaf de eerste week in IJsland vielen we van het ene mooie in het andere. En in de USA ging dat eigenlijk alleen maar verder. We hebben al gezwommen in de mooiste meren en op de leukste strandjes. We hebben het heel fijn met zijn vijfjes. Uiteraard hebben we allemaal zo onze momentjes, maar dat zouden we thuis ook hebben. Jor moet af en toe even wennen aan de hoeveelheid decibel die onze 3 schatjes produceren en loopt dan even een rondje. Nick heeft zo zijn ‘prepubermomentjes’ en kan dan uit zijn slof, nou ja slipper schieten. Timo wil alles meemaken en doen en kan erg teleurgesteld zijn als het toch te hard waait om te gaan kajakken. Indy zet het op een krijsen als ze haar zin niet krijgt, maar welke 3 jarige doet dat niet ;-). Ik zelf maak ook een innerlijke reis…mijn drukke hoofd komt steeds meer tot rust, er wordt van alles verwerkt en nieuwe ideeën en dromen zijn aan het groeien.

Wil je meer weten over de wereldreis van Myrena en haar gezin?

1 maand Nieuw Zeeland

We gaan op wereldreis!

Het leven na onze wereldreis

Het laatste land van onze wereldreis – Australië

Wereldreis – Nieuw-Zeeland met kinderen

Wereldreis met kinderen – Costa Rica deel 1

Frans Polynesië met kinderen – een magische plek!

Wereldreis met kinderen in de praktijk

Alweer 7 weken onderweg

We zijn vertrokken!

 1. 1

 2. 2

 3. >>

Save

Save

Save

Save

#wereldreismetkinderen

Schrijf je in

Volg ons!

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon
 • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com

© 2020 by Kids op Reis.