top of page

Vliegen met een baby

Het was niet echt iets waar ik naar uitkeek; vliegen met een baby. Als er een gezin met kindjes door het gangpad loopt, zie je vaak mensen zuchten of fronsen; “die gaan toch niet bij ons zitten!?”. Zelf zaten Marc en ik ook eens achter een huilende baby, op een vlucht naar Singapore. Toen dachten we ook even iets soortgelijks; 12 uren vliegen is zelfs zonder huilende baby al lang genoeg 😉

Dus toen we onze vakantie naar Marokko boekten was dat met een klein hartje. Want nu namen wij zelf zo’n lawaai- en geur producerend mannetje mee! Zouden de mensen rond ons het vervelend vinden? Hij zou toch niet teveel huilen? Geen last van zijn oortjes krijgen? En wat met lekkende luiers? Zou het allemaal wel lukken? Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik dacht; tuurlijk gaat dat lukken! Ik besloot me gewoon goed voor te bereiden, want dat is het halve werk. Toch?

Inpaklijst Het begon met de inpaklijst. Een lange lijst, want iedereen met kleine kinderen weet dat zelfs een dagje weg al wat organisatie vraagt. Het staat voor zich dat vliegen met een baby op een verhuizing lijkt. Een kindje dat jonger is dan 2 jaar vliegt gratis mee, maar op de schoot van de ouders. In de meeste gevallen mag je dan voor je kindje wel bagage inchecken, maar geen handbagage meenemen. Natuurlijk heeft elke luchtvaartmaatschappij andere regels, en soms zijn er ook nog verschillen tussen de boekingsklasses, dus check dit goed voor je begint met inpakken!

In ons geval kwam het er op neer dat we twee stuks handbagage mochten meenemen. Het blijft een uitdaging, vliegen met een baby 😉  We besloten 1 stuk handbagage te gebruiken voor Andres zijn spulletjes, en deze binnen handbereik te houden tijdens de gehele vlucht. Op die manier hoefden we bij honger of een volle luier nooit te zoeken, maar konden we meteen tot actie overgaan. Er gingen dus flesjes en melkpoeder mee, fruit/groentenpap, lepeltjes, drinkbeker, luiers, luierdoekjes, reserve kleding, tussendoortjes, speentjes, lievelingsknuffel, speelgoed of ander vermaak. En natuurlijk een XL tetradoek, multifunctioneel want te gebruiken als slab, dekentje, voor over de verschoningstafel in de wc….

Ook hadden we nog een fles water mee, maar denk eraan dat je maar beperkt vloeistoffen mee mag nemen. Wij kopen daarom altijd een fles water op de luchthaven, na de security check.

Inchecken Eenmaal op de luchthaven gingen we met Andres in de buggy naar de check-in. Laat je kindje zeker in de buggy zitten tijdens het inchecken, want anders wordt deze misschien ingecheckt bij de bagage, terwijl deze eigenlijk mee mag tot aan de gate!  We vroegen tijdens het inchecken ook nog of de vlucht volgeboekt was, en helaas was dit het geval. Zo niet, dan worden de plaatsen naast een lege stoel namelijk vaak aan families met een baby gegeven; zo heb je lekker wat extra ruimte! Zeker een vraag waard dus.

In het vliegtuig De temperatuur in het vliegtuig is vrijwel nooit goed, meestal is het òf te warm òf te koud. Kleed je kindje daarom in laagjes; zo kun je altijd iets aan- of uittrekken. In het vliegtuig zit je baby bij je op schoot, in een gordel die is vastgemaakt aan je eigen gordel. Dit is verplicht tijdens het opstijgen en landen, en verder zo lang het gordel-lampje brandt. Officiëel het liefst gedurende de gehele vlucht, maar daar is een wakkere baby het meestal niet mee eens. Voor langere vluchten is er soms een babybedje (bassinet) beschikbaar. Informeer hier ook naar bij de luchtvaartmaatschappij, en reserveer – indien nodig – op tijd. En wil je toch echt wat meer ruimte dan kun je natuurlijk een stoel bijboeken voor je baby. In dat geval mag je soms, afhankelijk van de luchtvaarmaatschappij, een maxicosi of autostoel meenemen waarin je kindje kan zitten.

Als je met twee (of meer) volwassenen reist, is het heel fijn om de taken een beetje te verdelen. Zo kan iedereen om de beurt eens vrij bewegen, eten, of naar de wc gaan. Wel zo fijn J

Stijgen en landen Probeer je kindje drinken te geven tijdens het opstijgen; als het vliegtuig aan het klimmen is kan er druk op de oortjes ontstaan en dat kan vervelend of zelfs pijnlijk zijn. Spreek eventueel op tijd met de stewardess af als er iets opgewarmd moet worden, zodat ze het goed kunnen timen. Het beste is om te wachten tot je echt in de lucht hangt, want als je tijdens het taxiën al begint met de voeding kan het maar zo zijn dat je baby voldaan is tegen de tijd dat je los komt van de grond (of wij hebben een gulzig mannetje ;))

En dan ben je dus aan het vliegen met een baby, zo makkelijk is het!

vliegen met een baby

En als hij dan toch gaat huilen…. Bij ons ging alles redelijk relaxt, onderweg naar Marokko. Alleen dat stilzitten was wat lastig. En er is zoveel te zien en te horen! Het haar van de mevrouw voor ons werd eens vastgepakt en hij pikte een fles cola van het langsrijdende karretje (echt waar!). Maar met zijn glimlach maakte hij het zelf steeds weer goed. Dat hij een uurtje voor de landing, en ver na zijn bedtijd, helemaal over zijn toeren was en het op een brullen zette was niet leuk. Maar ook toen heb ik weinig negatieve reacties gezien, of misschien was ik teveel met Andres bezig om het op te merken. Het was in ieder geval het laatste waar ik last van had! Bedenk dat het over gaat, dat helpt. Hij/zij blijft echt geen uren huilen. Uiteindelijk won bij Andres ook de vermoeidheid, en werd hij al slapend in Marokko verwelkomd.

vliegen met een baby

Eenmaal geland Bij de douane in Agadir kregen we voorrang, vliegen met een baby heeft ook voordelen J Koffers opgehaald en de buggy krijg je ook via de bagageband terug. Soms is er een aparte band voor sportmatieriaal, rolstoelen en kinderwagens dus vraag dit even op de luchthaven. Kwestie van niet teveel tijd te verdoen met wachten….

En dan…. Dan begint de vakantie! Lekker genieten met je kleintje!

#baby #tips #vliegen

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

bottom of page