Minigids – Tropische vakantie in Bali met kinderen

Als ik de douanebeambte moet uitleggen waarom ik voor de 14e keer Indonesië bezoek, is mijn antwoord heel simpel: ik hou van dit land! Het ligt niet direct naast de deur, maar als je eenmaal geland bent op het Indonesische eiland Bali, ben je de reis hier naar toe al snel vergeten. Ik hou van de gastvrije cultuur, het tropische weer, de wonderschone natuur, het geweldig lekkere eten en de fascinerende taal met veel Nederlandse woorden. En het allermooiste is dat Bali super kindvriendelijk is. Hierbij alle tips voor een geweldige vakantie in Bali met kinderen! 

Bali is één van de grotere eilanden van Indonesië, er zijn er maar liefst 17.500, dus je hebt naast Bali nog heel veel andere keus. In deze minigids richt ik mij echter volledig op Bali en de charme van al haar diverse steden, oneindige rijstvelden en natuurlijk de vele stranden die dit eiland rijk is. Ik heb zelf nog geen kinderen, maar tref regelmatig ouders die ontzettend genieten van hun vakantie in Bali. In deze minigids over Bali heb ik alle tips van de ouders, plus mijn eigen ervaringen gebundeld, om jullie een goed beeld te geven van een heerlijke vakantie op Bali met kinderen.

Bali met kinderen – De voorbereiding

De enige vliegmaatschappij die bijna een directe verbinding naar Bali heeft is Garuda Indonesia. Vanuit Amsterdam vlieg je in 14 uur naar Jakarta. Hierdoor heb je de langste vliegtijd er meteen opzitten. In Jakarata begeleiden ze je via een transfer naar het nationale vliegveld, daarvanuit vlieg je in een minder dan 2 uur naar Bali. Een extra bijkomend voordeel is dat je in Bali meteen kunt doorlopen nadat je bagage van de band is gekomen, want in Jakarta ben je al door de douane gegaan. Andere ‘snelle’ vluchten zijn met Singapore Airlines, KLM en Etihad Airways. Echter stoppen al deze vluchten halverwege de volledige reistijd voor een overstap en moet je in Bali door de paspoortcontrole heen.

Bali met kinderen - Garuda

De nationale luchtvaartmaatschappij Garuda


Je hebt geen betaald visum meer nodig als je korter dan 30 dagen op Bali verblijft. Als je van plan bent langer te blijven, regel dan van te voren het juiste visum via de ambassade van Indonesië in Den Haag.

Vaccinaties zijn niet verplicht in Bali. Ga naar GGD of huisarts voor meer informatie over tropenziektes. Malaria komt niet voor in Bali, maar dengue (knokkelkorts) wel. Deze ziekte verspreid zich de laatste jaren snel door het groeiende aantal toeristen. Een tip van mij: koop in de ‘Apotek’ de anti-muggen crème genaamd Soffell. Ik heb dichtbegroeide jungles bezocht en de muggen bleven ver bij mij uit de buurt door deze crème. Slaap ook het liefst met een klamboe en ventilator of airconditioning in de kamer. Muggen houden niet van de bewegende lucht.


Topactiviteiten in Bali met kinderen


#1 Bezoek een Pura (tempel)

Vanaf de eerste stap in Bali zal de geur van wierook en gekleurde bloemen je neus binnen komen, want in Bali vind je overal prachtige Hindoeïstische tempels. Kijk ook niet raar op als straten zijn afgesloten vanwege ceremonies. De vrouwen lopen dan in gekleurde kleding met grote fruitmanden en wit geklede mannen zitten biddend op straat met een belletje. Als je een lokale ceremonie wilt meemaken, kun je altijd een praatje maken bij een tempel. Je zult zien dat je zo bent uitgenodigd om een van de mooie geloofsrituelen mee te maken. Er zijn ook grote bekende tempels die je tegen entreebetaling kunt bezoeken. Mocht je naar deze tempel(s) gaan, houdt er rekening mee dat het er erg druk kan zijn. Draag een t-shirt en neem een ‘sarong’ (wikkelrok) mee als je in korte broek gaat, want je moet iets over je schouders en knieën dragen.

De vijf bekendste tempels van Bali op een rij:

  1. Pura Besakih op de heilige berg Gunung Agung

  2. De watertempel Pura Tanah Lot met de slangen grot

  3. Pura Luhur Uluwatu is een zeetempel op een klif in Uluwatu, hier kun je bij zonsondergang ook de traditionele Kecak dans bekijken tegen een extra vergoeding

  4. Pura Ulun Danau Beratan bij het Beratan meer

  5. Goa Gajah Tempel in Ubud, iedereen noemt dit de olifantentempel. Echter staat de naam voor een grot die lijkt op een olifantenkop, er zijn geen echte olifanten te zien

Bali met kinderen - Olifantentempel

Goa Gajah Tempel ook wel de Olifantentempel genoemd


#2 Vaar met de boot naar Nusa Penida / Nusa Lembongan / Nusa Ceningan

Iedereen kent Bali, maar weinig mensen weten dat Bali niet uit één, maar uit vier eilanden bestaat. Deze drie eilandjes zijn te vinden aan de oostkust van Bali. Met de boot vanuit Sanur of Padang Bai ben je binnen een uur op een van deze eilanden. Persoonlijk vind ik deze eilanden hemel op aarde, want het is er gigantisch rustig. Kinderen kunnen zonder zorgen zwemmen in de rustige zee en lekker rondrennen over het lege strand. Mijn favoriete strand is Crystal Bay op Nusa Penida. Op alle drie de eilanden zijn ook accommodaties te boeken, voor als je wat langer wilt genieten van een ongerept Bali.

Bali met kinderen - Nusa Penida Island

Nusa Penida Island