Vakantie annuleren vanwege het Corona virus

- Dit artikel is geüpdatet op 17-03-2020 -


Als Brabander die in de "Corona Capital" van Nederland (Breda 😉) woont, houdt het virus me aardig bezig. Terwijl mijn gevoel dagelijks schommelt tussen "is de hysterie niet aan het doorslaan" en "moet ik de kids niet thuishouden van school" is er ook nog zoiets als geplande weekendjes weg en een geboekte mei en zomervakantie. Kunnen die wel doorgaan en mogen we die überhaupt annuleren als we zouden willen? Aangezien ik vast niet de enige reislustige ouder ben met deze vragen, hierbij een overzicht:


Kun je een weekendje weg of vakantie annuleren vanwege het Corona virus?

Daar kan ik helaas kort over zijn: in de meeste gevallen niet. Wanneer je wilt afreizen naar een land waar een negatief reisadvies voor geldt (zoals momenteel Italië), zijn er slechts een paar verzekeraars waar je wel gedekt bent. Vaak zit dit niet in de standaard verzekering maar moet je een aanvullende polis hebben afgesloten. Wanneer er voor een land geen negatief reisadvies geldt maar je zelf liever niet naar dat land afreist, heb je helaas nergens recht op. Om te kijken of jouw verzekering een annulering bij een negatief reisadvies dekt, kun je kijken op de site van Independer. Zij hebben een makkelijk overzicht per verzekeraar gemaakt. Heb je jouw vakantie via een touroperator zoals bijvoorbeeld TUI geboekt, dan is het raadzaam om contact met deze organisatie op te nemen. Voor de actuele vragen voor vakanties geboekt bij TUI kun je hier kijken. KLM rekent tijdelijk geen wijzigingskosten. Je kunt zowel de periode als de bestemming wijzigen. De kosten van een mogelijk tariefsverschil blijven gelden. Deze optie geldt voor alle tickets op KLM, Air France en Delta Air Lines vluchten wereldwijd, voor boekingen tot en met 31 maart 2020 en voor reizen met vertrek tot en met 31 mei 2020.


Wat als je toch op vakantie gaat naar een land waar een negatief reisadvies geldt?

Wanneer je, tegen de adviezen in, toch op vakantie gaat naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt, heeft dat grote gevolgen voor je reisverzekering. Deze vervalt namelijk op het moment dat de overheid een negatief reisadvies afgeeft. Je neemt zelf het risico om af te reizen en bent dus ook zelf verantwoordelijk. Stel dat je in zo'n geval toch besmet raakt, kun je de zorgkosten vergoed krijgen via je zorgverzekering (die kijkt niet naar een negatief reisadvies). Extra kosten die je door de besmetting hebt moeten maken, zijn voor eigen rekening.

Kun je toch gewoon een vakantie boeken voor de mei of zomervakantie?

Niemand weet op dit moment welke kant het virus opgaat. Het zou zomaar kunnen dat het over een paar weken weer zo goed als verdwenen is en je gewoon lekker met je gezin op vakantie kunt. Het is alleen wel raadzaam om voor de zekerheid een annuleringsverzekering af te sluiten bij een maatschappij die vakantie in het geval van een negatief reisadvies vergoed. Neem dus in eerste instantie contact op met je eigen verzekeraar en sluit desnoods een nieuwe verzekering af wanneer je niet voldoende gedekt bent. Let op, heb je de vakantie al geboekt vóórdat je een nieuwe annuleringsverzekering afsluit, dan denkt deze de al geboekte vakantie niet.


Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

© 2020 by Kids op Reis. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com