Stap 2: hoe vind je goedkope tickets?!

In de kerstvakantie gaan wij met onze drie kinderen op vakantie naar Maleisië. In de komende weken neem ik je mee door alle stappen die erbij komen kijken om zelf een verre reis in elkaar te puzzelen. Vandaag stap 2: hoe vind je goedkope tickets?!


Vliegen is voor mij altijd wel een “dingetje”. Ten eerste ben ik er eigenlijk hartstikke bang voor en vlieg ik het liefste met maatschappijen die in mijn hoofd “veilig” zijn (KLM, Singapore Airlines, Emirates, Lufthansa, etc, etc). Daarnaast is vooral het landen niet mijn favoriete onderdeel van de vlucht en dus vlieg ik het liefst rechtstreeks naar een bestemming ipv met een tussenstop. Neem daarbij het feit dat mijn voorkeur uitgaat naar avond/nachtvluchten (zodat de kinderen kunnen slapen) en ik kan je verzekeren dat met deze “voorkeuren” niet meteen het goedkoopste ticket naar voren komt.


Toch is het me nu al een aantal keren gelukt om voor een scherpe prijs naar een verre bestemming te vliegen. Dit lukt meestal na, letterlijk, úren achter de computer te zoeken naar verschillende opties. Tijdens mijn laatste zoektocht voor een ticket naar Azië kreeg ik de volgende melding van de zoekmachine op mijn scherm: ‘We detecteren abnormaal zoekgedrag, bewijs dat je een mens bent en geen computer. Typ de volgende letters over’. Uuhhhhh het eindeloos proberen van combinaties op verschillende datums naar verschillende bestemmingen is dus niet iets wat iedereen doet 🙂

Het internet staat vol met tips over het vinden van de goedkoopste tickets en sommige daarvan werken wel en sommige werken niet voor mij. Hieronder heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet die voor mij nu al een aantal keren gewerkt hebben:


# Ben flexibel in je data

Ik weet het, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je werkgever strikt is met je vakantiedagen of wanneer je gebonden bent aan schoolvakanties. Toch kan het een hoop schelen door een paar dagen vóór en een paar dagen ná je gewenste vertrekdatum te zoeken. Een voorbeeld: afgelopen december wilden wij met de kinderen naar Costa Rica. Thomas zat toen al op school maar was nog niet leerplichtig. Toch wilde we hem geen drie weken van school houden en was het alternatief in kerstvakantie gaan met een week eraan vastgeplakt in januari. De periode rondom kerst is de duurste periode van het jaar voor vliegtickets. Toch hadden wij een super goede deal omdat we bereid waren om op tweede kerstdag te vertrekken. Voor veel mensen is dit geen ideale dag dus de ticketprijs was honderden euro’s goedkoper dan 2 of 3 dagen ervoor. Ook voor onze aankomende vakantie naar Maleisië (die wel geheel in de kerstvakantie moet) hebben we kunnen besparen op de tickets door op 1 januari s ‘ochtends terug te vliegen (we hebben het geluk dat Thomas de vrijdag voor de vakantie al vrij is waardoor we toch twee hele weken hebben). Het had nóg goedkoper gekund als we 31 december ‘s avonds zouden vliegen maar we vonden het wel leuk om oudjaarsavond in Kuala Lumpur mee te maken. In het weekend, 2/3 januari waren de tickets honderden euro’s duurder dus het is een afweging hoeveel 1 of 2 dagen extra vakantie je waard is.


# Ben flexibel in je bestemming

Het is makkelijker zoeken naar een goedkoop ticket wanneer je zoekt naar een bestemming in Zuid-oost Azië dan wanneer je perse naar bijvoorbeeld Bangkok wil. Misschien blijkt in jouw vakantie periode namelijk een ticket naar Singapore, Kuala Lumpur of Hanoi welk goedkoper dan naar Bangkok.

Ik zelf zoek meestal zelf eerst een 5 of 6-tal bestemmingen waar het goed weer is (ik vind het zonde om in een regentijd in een bepaald land te zitten) en daarna ga ik voor die bestemmingen op zoek naar tickets. Houd wel rekening met de prijzen ter plaatse. Zo had ik voor aankomende december een goede deal naar Florida gevonden maar de prijzen ter plaatse voor hotels etc vlogen de pan uit in vergelijking met hotelprijzen in Maleisië.


# Kijk verder dan Schiphol

Voor een groot deel van Nederland is Brussel, Düsseldorf of Frankfurt bijna net zo ver rijden als Schiphol. Maak daar gebruik van! Wij vliegen eigenlijk nooit vanaf Amsterdam maar bijna altijd vanaf Düsseldorf en Frankfurt en dat scheelt honderden euro’s. Nu hebben wij het geluk dat we in Breda wonen en Düsseldorf maar een kwartiertje verder is dan Schiphol. Toch kan iets verder rijden wel echt de moeite zijn. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een nacht op de luchthaven van Frankfurt te overnachten wanneer je vlucht ‘s ochtends vroeg vertrekt. De kosten van een hotelovernachting wegen vaak niet op tegen het voordeel op je ticket. Ook zoeken vanaf Rotterdam of Eindhoven is vaak voordelig. Bij Lufthansa is een ticket naar Azië bijvoorbeeld goedkoper wanneer je van Rotterdam via Frankfurt naar Bangkok vliegt dan wanneer je hetzelfde ticket rechtstreeks van Frankfurt naar Bangkok boekt. Hetzelfde geldt voor KLM. Vertrek je met de trein vanaf Brussel of Antwerpen, vlieg je goedkoper dan rechtstreeks van Amsterdam naar je bestemming. Maatschappijen doen dit om zo mensen uit andere landen te trekken om met hen te vliegen. Let er wel op dat je bij bijv. KLM een stempel van de trein aan de incheckbalie moet laten zien dus je dit gedeelte niet kunt “overslaan”. Op de terug weg kan dit uiteraard wel!


# De juiste zoekmachine

Ik ben een enorme fan van Skyscanner (www.skyscanner.nl) . Bij deze zoekmachine kun je op verschillende manieren zoeken. Je kunt aangeven dat je wilt vertrekken op een bepaalde datum en skyscanner laat je zien welke bestemmingen voor welke prijs bereikbaar zijn (kies voor deze optie het woord “overal” in het “naar” vakje), óf je kiest een datum en een bestemming en skyscanner zoekt alle maatschappijen af naar de goedkoopste optie. Je kunt aangeven hoeveel overstaps je maximaal wilt en selecteren op bijv. totale reisduur en vertrektijd. Helaas is het niet mogelijk om flexibel te zoeken op datum dus je moet zelf gaan spelen met verschillende vertrek en retour datums. Wanneer je een vlucht gekozen hebt, laat skyscanner zien via welke site je deze het goedkoopste kan boeken. Bij onze vlucht naar Costa Rica bleek dit vliegtickets.nl, naar Maleisië budgetair.nl maar naar Zuid-Afrika was rechtstreeks boeken bij Lufthansa de goedkoopste optie. Wanneer je een vlucht gevonden hebt, is het altijd raadzaam om deze bij de maatschappij zelf ook nog een keer op prijs te checken.


# Lange overstaptijd

Zoals is al aangaf vlieg ik het liefste zonder een overstap maar soms ontkom je er niet aan. Voordat wij kinderen hadden wilde ik dat de overstap zo kort mogelijk was maar nu vind ik een hele lange overstap juist fijn. Laat me je uitleggen waarom. Toen wij naar Costa Rica vlogen moesten we een overstap maken in Amerika. We hadden de keuze tussen 3 uur en 23 uur overstap tijd. Niet alleen was het ticket met een overstap van 23 uur veeeel goedkoper het gaf ons ook de mogelijkheid om een nachtje in Amerika te slapen. Hierdoor konden de kinderen na een vlucht van 11 uur even lekker spelen en hoefden ze niet meteen weer voor 4,5 uur het vliegtuig in. Ook kwamen wij rond 15 uur lokale tijd in Amerika aan waardoor we een paar uur later lekker konden gaan slapen en de volgende ochtend uitgerust aan de volgende vlucht konden beginnen. De kids waren daardoor ook sneller over hun jetlag heen.


# Open Jaw tickets

Dit is voor veel mensen een wat ingewikkeldere constructie maar kan je ontzettend veel geld besparen. Waar een open jaw op neer komt is dat je op een andere bestemming terugkomt dan van waar je vertrekt óf vanaf een andere bestemming terugvliegt dan waar je bent aangekomen. Een voorbeeld: vorig jaar had ik een ticket gevonden van Dublin naar Sydney met een retour van Sydney naar Düsseldorf. Met deze constructie hadden we voor 560 euro pp naar Australië kunnen vliegen (Arjan kreeg helaas geen drie weken vrij in die periode dus uiteindelijk niet kunnen gaan :-(. Om in Dublin te komen had ik een enkeltje RyanAir gevonden vanaf Eindhoven. Na een overnachting op het vliegveld in Dublin hadden we de volgende ochtend door kunnen vliegen via Doha (Qatar) naar Sydney. Als je bedenkt dat een ticket Australië normaal minimaal 1000 euro kost, is het een enorme besparing. Je moet wel de trein nemen of lieve familie of vrienden hebben die je weg wil brengen en ophalen want je kunt niet je auto op het vliegveld achterlaten 🙂 Je kunt dit soort tickets vinden via tips op bijvoorbeeld ticketspy.nl of gewoon zelf zoeken via zoekmachines. Kies dan voor de optie “meerdere bestemmingen” en vul een andere vertrek en aankomst plaats in. Voorbeelden van een open jaw ticket zijn bijv. Düsseldorf – Kuala Lumpur ——- Kuala Lumpur – Brussel maar ook Düsseldorf- Kuala Lumpur ——–Singapore – Düsseldorf. Er zit dus ergens in je reis een “open stuk”.


# Boek op dinsdag

Dit is een tip die je veel terug leest op internet maar voor mij nog niet heeft gewerkt. Het schijnt dat dinsdag de beste dag is om een goedkoop vliegticket te vinden omdat maatschappijen op maandagavond hun nieuwe tarieven publiceren waar concurrenten dan weer op in spelen. Op dinsdagmiddag rond 15 uur zou je dan de goedkoopste tickets moeten kunnen vinden. Het heeft voor mij dus nog niet gewerkt maar het kan zeker geen kwaad om te proberen!


# Neem de tijd

Het vinden van het juiste ticket kost tijd, soms heeel veel tijd. Daar moet je natuurlijk wel zin in hebben. Voor mij is het een sport, zelfs een soort hobby, om net zo lang te zoeken totdat ik, de voor mij, beste deal heb gevonden. Dus, schenk een goed glas wijn in, kruip achter je laptop en laat de voorpret beginnen!

Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com

© 2020 by Kids op Reis.