Snelheidsovertreding in Frankrijk

Tot voor kort dacht ik dat boetes voor een snelheidsovertreding in Frankrijk niet in Nederland aankwamen. Tot voor kort, want vorige week viel er dan toch echt eentje op de mat 🙁

45 euro voor 7 km te hard. Erg zuur natuurlijk als je bedenkt dat een snelheidsovertreding in Frankrijk eigenlijk best goed te voorkomen is.


Aankondiging De meeste flitspalen worden in Frankrijk aangekondigd door middel van onderstaand bord. Zie je dit bord? Dan kun je er vanuit gaan dat er binnen een paar honderd meter een flitspaal aankomt (die er overigens iets anders uitziet dan bij ons).

Snelheden Als je dan zo’n bord ziet, is het natuurlijk erg handig om te weten hoe hard je mag. De snelheden op de Franse wegen zijn te vergelijken met die in Nederland.

Er gelden in Frankrijk 3 verschillende snelheden per type weg. 1 bij normale omstandigheden, 1 bij regen en 1 bij minder dan 50 meter zicht.


Snelweg: normaal 130 km,  regen 110 km, beperkt zicht 50 km Autowegen: normaal 110 km, regen 100 km, beperkt zicht 50 km N-wegen: normaal 90 km, regen 80 km, beperkt zicht 50 km Binnen bebouwde kom: altijd 50 km per uur

Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals bijvoorbeeld door wegwerkzaamheden etc.

De toegestane snelheden


De boetes Wanneer je dan toch geflits bent, zijn de boetes helaas niet mals.

Binnen de bebouwde kom:

 1. Bij een snelheidsovertreding van 1 t/m 20 km per uur is de boete binnen de bebouwde kom € 90,- wanneer je binnen 46 dagen betaald.  Dit noemen ze een “verlaagde boete”.

 2. Betaal je tussen de 47 en 76 dagen ná ontvangst van je bekeuring, is de boete € 135,-. Dit is de “forfaitaire boete”,  oftewel de officiële boete.

 3. Als je na die 76 dagen nog niet betaald hebt, wordt de boete € 375. Dit is de verhoogde boete.

Buiten de bebouwde kom:

 1. Bij een snelheidsovertreding van 1 t/m 20 km per uur buiten de bebouwde kom is de boete € 45,- wanneer je binnen 46 dagen betaald.  Dit noemen ze de “verlaagde boete”.

 2. Betaal je tussen de 47 en 76 dagen ná ontvangst van je bekeuring, is de boete € 68,-. Dit is de “forfaitaire boete”,  oftewel de officiële boete.

 3. Als je na die 76 dagen nog niet betaald hebt, wordt de boete € 180. Dit is de verhoogde boete.

Rijd je op de snelweg méér dan 20 kilometer per uur te hard, dan liggen de boetes tussen de € 135 tot € 750 met (afhankelijk van je snelheid) een kans op een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 3 jaar.


Overige boetes Zoals in meerdere Europese landen geldt ook in Frankrijk dat je een veiligheidshesje bij je moet hebben voor iedere inzittende van de auto. Heb je dit niet en word je gecontroleerd, ligt de boet tussen de € 135-375. Ben je je gevarendriehoek thuis vergeten en kom op de vluchtstrook terecht, kun je rekenen op een boete tussen de € 135-€375.

Tot slot is ook, net als bij ons,  het gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het rijden verboden. Eén klein verschilletje is wel dat het gebruiken van oortjes of een hoofdtelefoon om handsfree te bellen óók verboden zijn en je een boete kan opleveren van € 135. Toch nog maar even die carkit installeren voor vertrek 😉


#flitser #Frankrijk #snelheidsovertreding #verkeersboete

Schrijf je in

Volg ons!

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

© 2020 by Kids op Reis. 

 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon
 • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com