Sauerland met kinderen: geweldig in de zomer én winter!

Duitsland, het land van Bratwurst, bier en Beethoven. Het klinkt in eerste instantie misschien niet als de meest dynamische vakantiebestemming, maar schijn bedriegt…

Duitsland is vakantiebestemming nummer 2 bij ons Nederlanders en niet alleen bij 55+ers, ook met kinderen is een fijne vakantie voor het hele gezin gegarandeerd!

Deze winter én zomer hebben wij het Sauerland bezocht. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik, zeker als wintersportbestemming, niet echt enthousiast werd van het Sauerland. Het zit tenslotte al jarenlang in mijn systeem om iedere winter af te reizen naar het gemütliche Tirol om vervolgens van de mooiste pistes af te suizen naar een gezellige Stube waar de skileraar aan het einde van de dag nog een melodietje op de accordeon speelt. Mijn skiloze man deelt deze mening echter niet. Afreizen naar een bestemming in den koude staat nou niet echt bovenaan zijn lijstje.

Toch hoopte ik het hele gezin een keer “wintersport-proef” te maken. 10 uur file rijden naar mijn geliefde Tirol was geen optie en ik ben me daarom eens gaan verdiepen in het Sauerland. In mijn verbeelding bedekte daar de kunstmatige papsneeuw de enkele blauwe pistes onder de 3 of 4 trage sleepliften, die je naar alle waarschijnlijkheid moest delen met 53 Nederlandse kinderklasjes.

Na wat gedegen onderzoek ontdekte ik dat het skigebied van Winterberg op slechts 3,5 uur rijden van Nederland ligt, best groot en sneeuwzeker is en waar de hypermoderne liften je in een mum van tijd bovenaan de vele blauwe, rode en zwarte pistes brengen. Misschien ging het dan toch wat worden…

Onze beide zoons zijn allebei echte boertjes in spé. Gek op de boerderij(dieren) en alles wat daarmee te maken heeft. Op zoek naar een boerderij in de buurt van Winterberg dus. Ik kwam terecht op de site van het Schmallenberger Kinderland. Bij deze organisatie zijn 35 boerderijen, hotels en pensions in het Sauerland aangesloten. Zij zijn helemaal gericht op gezinnen met (jonge) kinderen. Geen gesleep dus met kinderstoelen, reisbedjes enz. Alles is aanwezig in de compleet familie ingerichte accommodaties. Daarnaast zijn er bij de locaties diverse activiteiten voor kinderen bedacht, bijvoorbeeld een speelschuur, ponyritjes, boswandelingen, koeien melken, eieren rapen en nog veel meer. Op deze site hebben we uiteindelijk geboekt bij Ferienhof Zur Hasenkammer op 10 kilometer afstand van het skigebied in Winterberg.

We verbleven in een modern en ruim appartement met uitzicht over de heuvels. Iedere ochtend lagen de Duitse broodjes en kakelverse eieren voor ons klaar. We konden met korting zwemmen in het subtropische zwemparadijs van Center Parcs dat een stukje verderop langs de weg gelegen is. Dat park was helemaal afgeladen met gasten, dus wij vonden het heerlijk om aan het eind van de middag terug te keren naar de rust van de boerderij. Ondanks de fijne plek, heb ik het wintersportvirus niet kunnen overbrengen op manlief en kids…..waarschijnlijk omdat ons hele gezin elkaar afwisselde met een ander virus, buikgriep!

Gelukkig heb ik twee weken later met collega-vriendin Annelies (nog zo’n verknochte Oostenrijkfan met skiloze man) de verloren ski-uurtjes meer dan in kunnen halen. Omdat Winterberg zo lekker dichtbij is, zijn we samen voor een weekend heen en weer gereden. Twee dagen ervoor de sneeuwcondities gecheckt en een meer dan prima betaalbaar hotel onder aan de piste geboekt. Erg genoten van de prachtige pistes en gezellige sfeer wat echt niet onderdoet aan die van de Oostenrijkse Alpen. We hebben besloten dat we, ondanks onze Oostenrijkliefde, hier toch ook een geweldige mini-skivakantie gehad hebben. En dat we aankomend winterseizoen zeker nog een keer gaan, of twee…..;)

Deze zomer wilden we het Sauerland ook eens bekijken zonder sneeuw en buikgriep en hebben we weer een mooie boerderij gevonden op de website van het Smallenberger Kinderland: Hof Koehne in Schmallenberg.

Deze plek is écht ge-wel-dig! De ligging is prachtig en de 25 accommodaties allemaal even mooi. Op het omheinde terrein zijn 3 speeltuinen te vinden. Er is een schuur met een doolhof van stro compleet met glijbaan. Er staan skelters, trekkers en fietsjes voor de kinderen.

Iedere dag om 16.00 uur rijd je mee met de boer naar de weide om de koeien naar de melkschuur te brengen. Hier kan je zelf een koe melken en je melkkannetje vullen om mee te nemen naar je accommodatie.

De streek is prachtig! De lieflijke dorpen gevuld met vakwerkhuizen versieren het heuvelachtige landschap. Wij hebben in de omgeving heel veel kunnen zien en doen, zonder ver te hoeven rijden. Pretpark Panoramapark is voor jonge kinderen een echte aanrader.

Voor oudere kinderen is er pretpark Fort Fun. Winterberg is een mooi stadje met een gezellig plein en leuke winkels. We hebben ons prima vermaakt op de aangrenzende rodelbaan waar de kinderen na een 10-rittenkaart nog geen genoeg van kregen.

In Willingen kun je met een gondel de berg op waar een grote speeltuin is voor kinderen met een aangrenzend terras voor ouders. Bij de lokale VVV vind je wandel- en fietsroutes geschikt voor het hele gezin. Hier krijg je ook een kaart met alle kindvriendelijke activiteiten in het Sauerland.

Ieder dorp heeft ook wel een mooi binnen- of buitenzwembad. Een leuke bijkomstigheid van een verblijf in het Sauerland is dat je de Sauerlandcard ontvangt. Hiermee kun je op veel (kindvriendelijke) locaties gratis of met korting naar binnen. En dat vinden wij Nederlanders natuurlijk helemaal niet erg ;).

Op de website van het Schmallenberger Kinderland vonden wij ook een aantal kindvriendelijke restaurants. Heel prettig om uit eten te gaan met kinderen die een beetje de vrijheid hebben zonder andere gasten te storen. Gut Vorwalt in Oberkirchen vonden wij heel prettig. Er was een mooie speeltuin en er stonden allerlei trekkertjes voor algemeen gebruik. Deze locatie is schitterend gelegen aan het einde van een weg waar je alleen de vogels hoort fluiten en uitzicht hebt over het groene dal.

Wij hebben, ondanks een sleutelbeenbreuk van zoon Senn, echt een heerlijke week gehad in het Sauerland. Wij zijn nog lang niet uitgekeken op deze afwisselende en prachtige streek in Duitsland!

Meer info:

www.schmallenberger-kinderland.de

www.winterberg.de

www.gut-vorwalt.de

#Sauerland #boerderijvakantie #Winterberg #Duitsland #skieninDuitsland

Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com

© 2020 by Kids op Reis.