Rondreis Denemarken met kinderen

Afgelopen zomer bezocht onze gastblogger Judith, Denemarken met haar gezin. Speciaal voor Kids op Reis schreef ze onderstaande blog. Na het lezen hiervan word je vast zo enthousiast over Denemarken als zij!


Denemarken stond sinds een aantal jaren al op onze vakantie “wishlist”. Je hoort er altijd goede verhalen over, dus tijd dat wij ook eens naar het “gelukkigste land ter wereld” af zouden reizen.

Maar ja, wat wist ik er eigenlijk van? Dat Denemarken een ideaal vakantieland is met kinderen wist ik wel, maar verder reikte mijn kennis eigenlijk niet dan de hoofdstad Kopenhagen, de geweldige Scandinavische crimeseries, de altijd hoge noteringen tijdens het Eurovisie Songfestival en Søren Lerby (die van Willeke Alberti) 😉. Google borrelde, na mijn zoekopdracht “Denemarken voor dummies” te hebben ingetikt, al snel de uitgebreide website: www.visitdenmark.nl op.


#1 Het eiland Falster

Wij besloten in het oosten onze rondreis te starten en zo maakten we op onze eerste vakantiedag de korte overtocht met de Scandlines veerdienst van Puttgarten in Duitsland naar Rødby in Denemarken. Vanaf hier was het nog maar een uurtje rijden naar Falster, één van de vele eilanden die het land telt. Op Airbnb hadden we een prachtig familiehuis kunnen huren voor een aantal dagen. Het huis lag heerlijk rustig en op loopafstand van een net zo rustig strand. Ja, dat heb je in Denemarken al gauw, een rustig strand in de buurt. We hebben zelfs het geluk gehad om er de kleinste walvissoort ter wereld te zien zwemmen!


#2 Marielyst (Falster)

De dag erna bezochten we het plaatsje Marielyst. Op de website van Visitdenmark had ik gelezen dat dit strand al een aantal keer verkozen is tot mooiste strand van het land. Gelukkig boften wij ontzettend met warm zomerweer, dus ja, daar wilden wij wel heen. Het plaatsje is best toeristisch, maar allesbehalve overlopen door massa’s mensen. Het heeft een fijne sfeer en alles wat je verwacht van een Deense kustplaats: een mooi schoon strand, gekleurde huizen en de vrolijk wapperende rood met witte Dannebrog (Deense vlag).#3 Het eiland Møn & Møns Klint

De mooiste uitstap die we gedaan hebben aan de oostkust is met zekerheid de dagtocht naar het eiland Møn. Aan het uiterste oostpuntje ligt Møns Klint. Deze krijtrotsen stammen nog uit de tijd dat de Dinosauriërs hier in grote getalen rondstapten. En wij maar denken dat Engeland alleen maar krijtrotsen heeft. De rit ernaar toe was al een feestje. We volgden een gedeelte van de Margrietroute. Deze toeristische route loopt langs de gehele Deense kust en is eenvoudig te volgen aan de hand van de bruine bordjes met een afbeelding van een margriet. Je rijdt automatisch langs de meest pittoreske plaatsjes van het land. Uiteindelijk kwamen we uit in Bogø, waar het historische veer Ida je met de fiets of de auto naar de andere kant van het fjord brengt: Stubbekøbing.Eenmaal aangekomen bij Møns Klint is een bezoekje aan het Geocenter een must. Het geeft je info over het ontstaan van het gebied en is tevens het startpunt van verschillende wandelingen van verschillende afstanden door het gebied. Wij kozen voor een route van 2,5 kilometer. Het eerste gedeelte van de wandeling loopt via een kindvriendelijk pad bovenop de krijtrotsen. De zee is hier azuurblauw en het bos prachtig groen. Dit hadden we ons niet voorgesteld bij Denemarken! Daarna begint de afdaling (via héél veel trappen) naar beneden. Op het strand wordt door de jongens gezocht naar fossielen en menig kei in zee gegooid. De klim, via weer héél veel trappen, naar boven viel niet mee met 35 graden, maar we hebben daarna onszelf getrakteerd op een ijskoud biertje en versgeperst perensap op het mooie terras bij het Geocenter.


#4 Nykobing (Falster)

‘s Avonds hebben we nog een ijsje gegeten in de hoofdstad van het eiland Falster: Nykøbing. De stad heeft een mooi plein, wederom omringd met gekleurde gebouwen en eeuwenoude vakwerkhuizen.


#5 Het eiland Funen

Onze tweede accommodatie, ook weer geboekt bij Airbnb, staat op het eiland Funen (Fyn). We verlaten het eiland Falster en rijden via de Storebæltsbroen naar Funen. Deze tolbrug is de kleine zus van de bekende Sontbrug (die van de serie The Bridge) die Kopenhagen met het Zweedse Malmö verbindt. Hier logeerden we in een huttenknutterig rood met wit huisje voor 6 dagen, ook weer dichtbij het strand natuurlijk.


#6 Odense (Funen)

Funen wordt ook wel “klein Denemarken” genoemd, omdat alle landschappen en kenmerken van het land te vinden zijn op één eiland. De hoofdstad is de mooie stad Odense, tevens de geboortestad van de wereldberoemde schrijver Hans Christian Andersen. Vooral de oude stad is picture perfect met haar schattige pleintjes en pittoreske straatjes. De gekleurde huizen zijn er in alle kleuren van de regenboog. Tijdens onze lunch, in een net zo schattig café, ervaren we wat het Deense “Hygge” gevoel moet zijn. Zoiets als XXL gezellig in het Nederlands.

Het nieuwe gedeelte van de stad is hip en trendy. Musea, winkels en cafés in overvloed. Vooral Brandts Klædefabrik is een bezoek waard. Deze oude textielfabriek huisvest tegenwoordig trendy restaurantjes, hippe cafés en kekke winkels.

Ook de beste dierentuin van Europa ligt in Odense. De Odense Zoo is inderdaad erg mooi en handig compact, zodat je geen hele lange afstanden hoeft af te leggen. Ook bij slecht weer kun je je hier prima vermaken. De elanden aaien vonden de jongens toch écht wel het allerleukste om te doen.


#7 Faaborg (Funen)

Wil je een net zo’n mooie stad bezoeken, alleen zonder de hectiek van een grote stad, ga dan eens naar Faaborg. Een prachtig stadje aan zee. Langs de kade is er voor de kinderen een leuke speeltuin met watertafels en pompen. In de haven hebben we een heerlijke lunch gehad in een kindvriendelijke “Spisehuset”. Vlakbij liggen de bergen (ja die heeft Denemarken ook!) van het natuurgebied Svanninge Bakker. Bos, heuvels en wildlife: het is er allemaal!#8 Het eiland Æro

Als je op Funen bent, maak dan écht de uitstap naar één van de mooiste archipels van het land: Æro!

Parkeer je auto bij de mooie, historische haven van het stadje Svendborg. Neem vanaf hier de ferry naar Ærøskøbing, de hoofdstad van het eiland. Pittoresker dan dit krijg je het niet! Mooie straatjes, gekleurde huisjes, lieflijke pleintjes en gezellige restaurantjes.


We huurden een fiets bij de benzinepomp voor een tour naar de andere kant van het eiland. Een mooie route van 10 kilometer langs de zee naar weer een ander mooi plaatsje: Mastral. Iets verder bij Eriks Hale, staat het meest gefotografeerde strandhuisje van Denemarken. Natuurlijk moesten ook wij daar even een foto maken.