Op wereldreis met peuter en kleuter

Voor veel mensen is het maken van een wereldreis met kinderen een droom. Zo ook voor Judith en Arnold. Zij besloten het echter niet bij dromen te laten maar hun hart te volgen. Ben jij, net als ik, nieuwsgierig naar hun ervaring en hoe ze praktische zaken als werk en school geregeld hebben voor hun wereldreis met peuter en kleuter? Lees dan snel verder!


Wie zijn jullie?

Wij zijn Arnold (43), Judith (35), Romijn (5) en Floortje (3). Normaal gesproken wonen wij in Groningen, maar sinds oktober 2015 maken we een reis om de wereld. Halverwege maart staat de terugreis naar Nederland gepland.

Waarom wilden jullie graag op wereldreis?

Samen de wereld over reizen was altijd een droom van ons. Wij houden allebei van reizen en voor langere periode op reis gaan leek ons te gek. Na onze studies was daarom ook het plan voor een jaar op reis te gaan. Dit ging alleen door omstandigheden niet door, maar het bleef kriebelen. Ons leven thuis is druk. Helemaal sinds de geboorte van onze 2 kids. Het voelde soms alsof we geleefd werden. Ik was inmiddels op een punt beland dat ik uit die sneltrein stapte. Ik nam ontslag en ging op zoek naar mezelf en mijn dromen. Ik had behoefte aan rust, puurheid en vooral meer bewustzijn. Ik wilde écht leven, op mijn manier, vanuit mijzelf in plaats van teveel mee gaan met hoe het hoort of hoe anderen het doen. Daaruit vloeide onder andere mijn bedrijf ‘Triffid the dream company’. Ik hoop daarmee anderen te inspireren en te helpen ook hun dromen te realiseren. Te leven op joúw manier. Door hier zo intens mee bezig te zijn, spraken Arnold en ik ook steeds vaker over onze eigen (en gezamenlijke) dromen. Onze grootste droom was met zijn vieren een wereldreis te maken. Even alle rust, tijd en aandacht voor elkaar, geen afleidingen door wat dan ook, andere landen en culturen ontdekken, op avontuur en vooral: samen zijn. Het leek zo onrealistisch, maar niets bleek minder waar.


Welke landen hebben jullie uitgekozen en waarom?

Toen de kogel eenmaal door de kerk was, hebben we alle landen opgeschreven waar we ooit nog een keer heen zouden willen. Deze lijst was veel te lang dus we zijn gaan filteren. We keken naar kindvriendelijkheid, veiligheid en de weersomstandigheden. Dit zijn de landen waar we naartoe reizen (inclusief de reden waarom we het land graag wilden bezoeken):

 1. Zuid-Afrika: de safari’s en wildlife

 2. Bali: het Zen-leven, de cultuur, de warmte

 3. Australië: de kusten, grootsheid, kindvriendelijkheid, natuur en dieren

 4. Costa Rica: de veelzijdigheid, vriendelijke mensen, natuur, kindvriendelijkheid en relaxte sfeer.

Toen we de tickets boekten hebben we voor de meest voordelige routes gekozen. Dat betekent dat we verschillende tussenstops hebben. We kozen ervoor om bij alle tussenstops ongeveer een week te verblijven, zodat we kunnen acclimatiseren en tegelijk ook die stad kunnen verkennen. Win-win! De tussenstops zijn in: Doha (Qatar), Hong Kong (China), Los Angeles (USA) en Madrid (Spanje).


Hoe hebben jullie het op het werk geregeld?

Arnold is huisarts en heeft vervanging geregeld. Zijn praktijk gaat dus gewoon door. Mijn bedrijf zit nog in de opstartfase, dus op reis ga ik hiermee door, maar heb ik geen inkomsten.


Moet je een groot budget hebben om op wereldreis te kunnen?

Als je een wereldreis wilt maken, raad ik je zeker aan eerst flink te sparen. Maar er is absoluut geen vast (of mega) budget nodig om een wereldreis te maken. Je kunt het zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Het is vooral afhankelijk van een aantal belangrijke factoren:

 1. Werk: neem je betaald of onbetaald verlof.

 2. Huis: ga je je huis onderverhuren of betaal je de huur of hypotheek door.

 3. Tickets: kies je voor een standaard wereldticket (vanaf €1600,-) of kies je voor een reis op maat (betaal je extra voor).

 4. Accommodatie. Dit is sterk bepalend voor je budget en hier kun je creatief mee omgaan (denk aan camping, guesthouses of Airbnb). Accomodaties regelen wij vrijwel allemaal via Airbnb. We zijn groot fan van deze website en bijna iedere keer is het zelfs boven verwachting waar we terecht komen. Je kunt op Airbnb zelf je budget aangeven en dus heel gericht zoeken. Een camper is ook een optie in bijvoorbeeld Australië. Wij zitten nu alleen in het hoogseizoen en dan is een camper huren veel duurder dan een auto en overnachtingen via Airbnb.

 5. Levensonderhoud. Ook is de manier hoe je leeft op reis heel bepalend voor je budget. Geef je veel uit aan buiten de deur eten of spullen kopen dan merk je dit snel in je uitgaven. Wij kiezen ervoor om bijvoorbeeld (bijna) altijd te koken. We smeren broodjes voor de lunch. Nemen altijd zelf drinken mee. En we kopen nauwelijks kleding of andere spullen (ook geen ruimte voor!).

 6. Vervoer. De manier hoe je je verplaatst kan ook erg inhakken op je budget. Per bus of trein reizen is (meestal) veel goedkoper dan een camper of auto huren. Wij kiezen voor de middenweg. In de grote steden maken we gebruik van het openbaar vervoer (ook erg leuk om zo meer van het gewone dagelijkse leven mee te krijgen en onder de locals te zijn en super goedkoop). En de grote afstanden doen we met een huurauto.

Een grote reis als dit heeft van te voren zeker een financieel plannetje nodig. Ga uit van je budget en bereken dan hoeveel je per dag kunt uitgeven. Vanuit Nederland kun je al aardig een rekensommetje maken (qua tickets, accomodaties en vervoer bijvoorbeeld) hoe ver je dan komt. Internet en creativiteit zijn bij het plannen van zo’n reis je beste vrienden 🙂

Konden de kinderen makkelijk vrij krijgen van school?

Op ons eerste gesprek met de directrice van de school kregen we direct te horen dat het hele feest niet door kon gaan. Dat is nu eenmaal de (Nederlandse) wet. Het is heel vreemd als je zelf die knop hebt doorgehakt en zo’n droom wilt verwezenlijken dat je dan te horen krijgt dat het gewoon niet mág. Uiteindelijk gaat niet de school, maar de leerplichtambtenaar over deze beslissing. We hebben hierover overleg gehad, waarbij gekeken wordt naar de specifieke situatie. Hier hadden we voordeel dat Romijn sowieso 2,5 jaar doet over de kleuterschool (hij is van maart) en ook de timing (midden in het jaar) was prettig voor alle partijen. Bij groep 1 en 2 willen ze nog wel eens door de vingers kijken. Vanaf groep 3 schijnt het lastiger te worden. We hebben lesmateriaal meegekregen en geven Romijn nu ‘les’ op reis. Een leuke, bijzondere ervaring! (toevoeging van Kids op Reis: er zijn bij oudere kinderen mogelijkheden via de Wereldschool. Voor info klik hier)


Wat is het gaafste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

Poeh, een hele lastige vraag! Eigenlijk teveel om op te noemen. Wat ik heel erg gaaf vond was met z’n vieren op safari gaan in Zuid-Afrika, samen snorkelen op Bali, kerst vieren op het strand op Bali, surfen in Australië, de kids die een kangeroe in het wild aaiden, het vuurwerk in Sydney, witte haaien van dichtbij zien tijdens een boottocht, fietsen door Melbourne, de waanzinnige kustlijn van de Great Ocean Road en de ‘crazyness’ van LA waar we nu zijn. Maar mijn ultieme hoogtepunt is toch wel dit allemaal samen als gezin beleven. De rust ervaren én het avontuur. Iedere dag brengt ons weer iets nieuws. Op de een of andere manier hebben we in Nederland een druk leven met veel afleiding. Hier op reis hebben we eigenlijk nooit stress (alleen op Doha en Bali toen onze papieren op het vliegveld niet in orde bleken te zijn…). Deze reis heeft ons als gezin een soort van ‘reset’ gegeven. Even back to basic, dicht bij elkaar zijn en leven in het moment.


Wat valt tegen of had je van te voren anders ingeschat?

Het weer, haha! We hadden gedacht dat het in Afrika en Australië veel warmer zou zijn. Maar Afrika was best koud! Soms 12 graden en ook in Australië was het ipv de verwachte 40 graden soms rond de 14 graden, terwijl het daar zomer is. Maar waar hebben we het over? Er zaten genoeg mooie dagen tussen! Ook hebben we hem flink zitten knijpen op het vliegveld van Doha toen we geen geboortebewijzen op zak hadden (wat inmiddels verplicht bleek te zijn voor Zuid-Afrika). Onze bagage werd van boord gehaald. Maar we kregen ook te horen dat we Qatar niet meer in mochten. Dat was even stress. Het is gelukkig goed afgelopen, maar wel met veel bloed, zweet en tranen. Verder is de reis tot nu toe eigenlijk vooral boven verwachting. Van te voren had ik me veel meer zorgen gemaakt over hoe het met de kids zou gaan (maar die blijken mega flexibel), over ziektes, veiligheid, heimwee, onze slaapplekken en ga zo maar door. Het hakte er wel even in toen mijn oma plotseling overleed en ik voor een week naar Nederland ben gevlogen vanuit Hong Kong. Arnold is toen alleen met de kids vanuit Hong Kong naar Bali gevlogen. Voor iedereen een zeer heftige, intense tijd. Maar we zijn blij dat we dit op deze manier konden doen.

Welke tips zou je andere ouders willen meegeven die ook een wereldreis overwegen? 

Ik heb inmiddels zoveel tips haha, where to start?! Hierbij de belangrijkste:

 1. Onderzoek heel, maar dan ook heel uitgebreid aan welke regels je moet voldoen per land. Wij hadden dit uitgezocht, maar toen bleek toch vlak voor ons vertrek de regels in Zuid-Afrika weer veranderd te zijn. Stonden we daar om 1.30 ‘s nachts in Doha (na 4 uur wachten) en mochten we gewoon niet mee. Ook voor Australië heb je een visum nodig, stelt helemaal niets voor, kost ook niets, maar als je het niet hebt, mag je gewoon het land niet in.

 2. Bereid je kids goed voor op wat er komen gaat (al heb je zelf soms ook nog geen flauw idee!). Het ligt natuurlijk wel aan de leeftijd van de kids. Wij hadden een paar maanden van te voren iedere week een ander landen thema. Dan kookten we iets uit dat land, zochten we Youtube filmpjes op en vertelden alvast iets over de mensen, het eten en de natuur. Wij hebben het idee dat dit erg nuttig was bij de voorbereiding en de flexibiliteit van onze kinderen tijdens deze reis.

 3. Schaf in Nederland vast Tom Tom kaarten aan van de landen waar je naartoe gaat. Dit doe je via een appje. Ideaal als je een auto huurt, je weet altijd de weg en hoeft geen dure navigatiesystemen te huren (je gebruikt dus gewoon je eigen telefoon)! Ook laden we overal waar we wifi hebben via het standaard appje ‘Kaarten’ de kaart van de omgeving in. Zodra je geen wifi meer hebt, kun je via GPRS gewoon de kaart blijven gebruiken zonder kosten, ideaal (ook als je bijvoorbeeld wilt hardlopen op reis)!

 4. Neem absoluut niet teveel spullen mee. Digitale apparatuur oké, maar kleren en schoenen: houd je in. Alles is overal te koop en je zeult je anders een ongeluk. Wij hebben 2 koffers van Eastpack (aanrader: flexibel materiaal en 2 afsluitbare compartimenten) en de kids hebben een klein backpackje voor speelgoed. Onderweg hebben we een koffertje van €15,- erbij gekocht, niet om de ruimte maar om het gewicht te verdelen.

 5. En last but not least….als het maar enigszins kan en je houdt veel van reizen, twijfel niet maar ga ervoor, maak je droom waar. Het is wat ons betreft het meest unieke en bijzondere wat je met je kids kunt beleven!

Wil je de avonturen van Arnold, Judith, Romijn en Floortje blijven volgen? Kijk dan hier!

#Australie #wereldreismetkinderen #Thailand #wereldreismetbaby #Bali #verrereis

Schrijf je in

Volg ons!

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon
 • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com

© 2020 by Kids op Reis.