Natuureiland Tiengemeten met kinderen

Het is een zonnige zondagmorgen waarop onze zoon Senn van 5 vraagt of we deze dag naar moddereiland gaan. Met moddereiland bedoelt hij het eiland Tiengemeten. Een prachtig eiland, verscholen in het Haringvliet. Een echt ontdek- en doe-eiland!

Het moddereiland Tiengemeten is een stukje van de Hoekse Waard, de streek waar mijn man opgroeide. De streek waar je nog echte polders vindt en waar je (volgens mijn schoonvader) de lekkerste aardappels kunt eten. Ten zuiden vind je het plaatsje Nieuwendijk, vanaf hier vaart de pont in 10 minuten naar Tiengemeten. Als we aankomen in het haventje lopen we in 5 minuten naar Speelnatuur, het moddereiland! Meer dan 4,5 hectare water, bloemen, blubber en beesten. Waar de kinderen (en ouders) eindeloos kunnen ravotten. Alles mag hier: een duik in een modderbad, wilde bloemen plukken, kikkers vangen en zelf een vlot bouwen.

Het Ukkie-eiland Wij installeren ons bij het Ukkie-eiland. Dit gedeelte is ingericht voor jonge kinderen. De ploeterbeek is er ondiep en makkelijk in en uit te lopen door de vlakke oevers. Emmers en schepjes vind je in de speciale Ukkie-schatkist. Mark en Senn wagen de oversteek en vinden aan de overkant van de beek materialen om zelf een vlot te bouwen. Die zijn wel even zoet. Jongste zoon Tijs vermaakt zich intussen in de zandbak en bij de schildpaddenfontein. Als het vlot klaar is, varen we door de beek en vinden een heuse modderglijbaan. Na wat geaarzel en geglibber, durven we het aan en glijden de beek in. Dikke pret voor iedereen! Het doolhof en het kruip- en sluipdoor eiland wordt ook nog ontdekt. Tot onze kruin onder de modder, douchen we ons af bij de natuurdouches. Weer (enigszins) schoongewassen, struinen we naar het verderop gelegen sfeervolle boerenwoonhuis: Restaurant Bij Héléne. Hier serveren ze ambachtelijke pannenkoeken gemaakt met meel uit de streek en andere lekkere gerechten.

Op weg naar de pont lopen we nog even naar het uitkijkpunt, waar je een overzicht hebt over het hele eiland. We spotten er bijzondere vogelsoorten en zien in de verte een kudde Schotse Hooglanders grazen. Achter in de auto meldt Senn ons dat hij het “echt vet cool” vond op Moddereiland. Tijs merkt er niets van, die is na het instappen direct in slaap gevallen, vast dromend over zijn grote avontuur op Tiengemeten.

Als je met je gezin echt eens het oergevoel wilt ervaren in een ruig stukje Nederland, is Natuureiland Tiengemeten een echte aanrader!

Meer informatie:

www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten

www.heleneoptiengemeten.nl

Je kunt ook overnachten op Tiengemeten. Er zijn 3 bijzondere vakantiewoningen op het eiland voorzien van alle luxe, zoals een sluiswachterswoning of een oude boerderij: https://www.natuurmonumenten.nl/overnachten-op-een-eiland

Aan de oostkant is er ook een herberg waar je kunt overnachten. Daar is ook de natuurcamping te vinden.

PS: Wij hebben alleen Speelnatuur bezocht, maar er is nog veel meer te doen en te beleven op het eiland. Deze informatie vind je op de website hierboven genoemd. Je kunt hier ook je online tickets kopen voor de pont en voor Speelnatuur. Als je lid bent van Natuurmonumenten krijg je korting.

#modder #vlottenbouwen #Nederland #zuidholland #spelen #eropuit #dagjeweg #Tiengemeten #Natuur

Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com

© 2020 by Kids op Reis.