top of page

Minigids – Normandië met kinderen

Met een soort van Ezeltje Prik op de kaart van Europa komen we uit bij Normandië. Manlief wil dit jaar op 1 dag de vakantiebestemming kunnen bereiken, de kindertjes roepen springend om een zwembad met glijbaan. En mama? Mama wil vooral 2 weken een beetje rust en vree.


Google pruttelt zelfvoldaan verschillende resultaten op wanneer ik “camping met overdekt zwembad in het noorden van Frankrijk” intik. Eigenlijk is de camping al snel gevonden. Maar ja, het is wel in Normandië. Eerlijk gezegd heb ik niet echt een voorstelling van hoe het daar moet zijn. Het klinkt een beetje somber op de één of andere manier. Misschien ook omdat mijn geheugen direct de geschiedenislessen over de oorlog naar boven laat drijven. Na een beetje research over de omgeving en het horen zeggen op verjaardagen van: “Normandië? Normandië is práchtig!” besluiten we gewoon te boeken en te duimen voor mooi weer.


Camping Castel Châteaux de Lez Eaux, Saint-Aubin-des-Préaux, Baie du Mont-Saint-Michel

Camping Castel Châteaux de Lez Eaux vinden we online en de recensies op Zoover zijn erg goed. Inpakken en wegwezen dus maar!

Eind juli is het zover: als we na een uurtje of 8 rijden aankomen, dit keer met dakkoffer, zodat we ook nog door de achterruit kunnen kijken, weten we dat we de juiste keuze gemaakt hebben. De camping ligt rondom een charmant kasteeltje verscholen in het groen. De plaatsen zijn erg ruim en het personeel is ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Onze stacaravan heeft een overdekte veranda die uitkijkt over de heuvels waar de koeien op hun gemak een beetje rondscharrelen. Plezier en vertier zijn gegarandeerd in het overdekte peuter- , kleuter- en alleswatdaarnakomt- vriendelijke zwembad met glijbanen. Er zijn ook een buitenzwembad, 2 springkussens, een mooie grote speeltuin, meerdere sportvelden en een animatieclub. Een grindpad van 4 kilometer lang loopt vanaf het terrein naar het mooie strand van Saint-Pair-sur-Mer. Oh, en de WIFI werkt ook uitstekend J.

Le Mont Saint Michel

Wie kent ‘m niet? Dit beroemde UNESCO werelderfgoed ligt op ongeveer 30 kilometer van onze camping, maar is al uit de verte te bewonderen vanaf het strand in de buurt. “Het Wonder van het Westen” rijst op vanuit de oceaan. De toren van de beroemde abdij steekt fier boven dit stadje op het water uit. Door één van ’s werelds hoogste getijden loopt de baai rondom het eiland iedere dag vol met water, wat een spectaculaire gezicht is. Het verschil tussen en eb en vloed kan hier soms wel 15 meter zijn! De route vanaf de camping naar de Mont is prachtig. De bewegwijzerde autoroute “Route du Baie” kronkelt langs de kust en geeft schitterende vergezichten cadeau.

Normandie met kinderen

Na 25+ fotostops arriveren we op de speciaal ingerichte parkeerplaats op het vasteland. Je betaalt hier voor een dagkaart ongeveer € 13,–. Naast de parkeerplaats ligt de VVV waarvandaan je met een pendelbus, te voet of met een huifkar het eiland bij laag water kunt bereiken. Het bezoek aan de Mont is overigens gratis. Na een stevige klim en het passeren van 100 souvenirwinkels en restaurants bereiken we de abdij bovenop de berg die ons een mooi uitzicht geeft over de drooggevallen baai. Voor de liefhebbers van wadlopen zijn er wandelingen door de baai te reserveren onder leiding van een gids. Neem trouwens geen buggy mee naar het eiland, want dat is echt geen doen door alle niveauverschillen. Het was bijzonder om de Mont eens te bezoeken, maar eerlijk gezegd is hij van veraf veel indrukwekkender. Maar goed, we kunnen ‘m weer afvinken.

Normandie met kinderen

De stad Granville

Granville is een gezellige kustplaats vlakbij onze camping. De huizen zijn tegen een steile rotswand gebouwd wat een apart gezicht geeft. Er is een gezellige boulevard met winkeltjes en restaurantjes. Eén keer per week is er een brocante markt. Waarom de stad het “Monaco van het Noorden” genoemd wordt, is mij niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk omdat dit vroeger een mondaine badplaats geweest moet zijn. Ook het woonhuis, nu museum, van Christian Dior zal hierin een rol spelen. De historische binnenstad ligt een stuk hoger en is vanaf de boulevard te bereiken met héél veel trappen. Vanuit de haven vertrekken er veerboten naar de Franse eilandengroep Chaussey en de Britse Kanaaleilanden. Ideaal voor een dagje eropuit met de kids!

Invasiestranden en oorlogsmusea

Normandië is natuurlijk het begin van onze bevrijding geweest. Ieder stadje of dorp heeft wel een museum, begraafplaats of monument dat herinnert aan de oorlogstijd. Heel handig is de gratis bezoekersgids D-Day Normandië, uitgegeven door de toeristische diensten. Hierin vind je een overzicht van de ongeveer 100 te bezoeken plaatsen. Mark en ik zijn allebei groot fan van de tv-serie Band of Brothers van Tom Hanks en Steven Spielberg en wilden graag een aantal plaatsen bezoeken die wij kenden uit de serie. Ik was echter wel een beetje huiverig om met de kinderen deze kant op te gaan gezien het zware onderwerp. Achteraf weet ik dat je best met de kinderen een rondje geschiedenis door Normandië kunt maken zonder blootgesteld te worden aan een hoop ellende. De tanks en vliegtuigen in het Musée du Débarquement in Sainte-Marie-du-Mont vonden de jongens reuze interessant. Ze hebben de mooiste schelpen gevonden op Utah Beach en zijn in en op een hoop bunkers geklommen.

Wil je ervaren hoe het is om als Amerikaanse parachutist op 6 juni 1944 boven het kanaal te vliegen? Bezoek dan de D-Day experience in Saint-Côme-du-Mont. Stap in de cabine van een echt C-47 vliegtuig voor een unieke 4D-vluchtsimulatie. Mark en ik vonden dit écht een bijzondere en realistische belevenis! Heel handig is de speciale wachtruimte naast het vliegtuig, zodat ouders met kinderen onder de 8 jaar elkaar af kunnen wisselen. De vlucht duurt maar 8 minuten, dus dat was nog te doen voor Senn en Tijs J.

Wandelen

Langs de hele Normandische kust loopt het Douanierspad (Sentiers des Douaniers). Een wandelroute van 430 kilometer tussen Carentan in het noorden en de Mont Saint Michel in het zuiden. Niet dat wij van die doorgewinterde wandelaars zijn, maar om af en toe een stukje van dit pad te lopen was een prima tijdsbesteding. Zo hebben we in Saint-Jean-le-Thomas langs de kust naar een heel leuk strandje gelopen in de baai van de Mont Saint Michel.

In Granville hebben we een mooie wandeling langs de Atlantische Muur gemaakt. Vanuit het haventje loop je via een ruig pad omhoog naar de vuurtoren van de stad. Je hebt hier mooi uitzicht over de Atlantische oceaan. De golven beuken hier met een enorme kracht tegen de rotsen aan. Bovenop vind je naast de vuurtoren ook nog een grote bunker en een oud kanon.

Ten zuidwesten van Carolles liepen we een korte route, Les Cabanes Vauban, over de kliffen van Normandië. Jaaaa, ook hier hebben ze hoge kliffen (falaises)! Tenslotte zat Frankrijk vroeger vast aan ons geliefde Engeland. De falaises rijzen hier tot wel 71 meter uit zee. Op de route staat nog een oude wachtpost uit de 17e eeuw van waaruit je de Mont Saint Michel ziet liggen.

Kindvriendelijke stranden

Eerlijk, om je witte vel een goudbruine teint te geven, hoef je niet naar Normandië af te reizen. De temperatuur is er in het hoogseizoen bijna iedere dag 21 graden. De ene dag voelt dit echter aan als 18 graden, de andere dag als 28 graden. Wij hebben in de twee weken dat wij hier vakantie vierden gelukkig maar twee dagdelen regen gehad. Verder hebben we prima weer gehad met zelfs een aantal warme stranddagen. Het strand vlakbij onze camping in Saint-Pair-sur-Mer is met stip onze favoriet! De kuststrook van dit charmante dorp oogt heel fleurig door de kleurige houten strandhuisjes. Hier heerst een uiterst aangename Franse sfeer, heerlijk! Vanaf de boulevard ligt een geleidelijk aflopend pad van asfalt naar het strand. Handig voor de kinderwagen of bolderkar. Als je van het strand afkomt, is er op het geasfalteerde stuk een aantal lauwe douches, zodat je niet met een kilo zand in je slippers je auto weer instapt. Omdat de golven aan de westkust best wild kunnen zijn, is er een zwembad in zee gemaakt. De zee is hier een stuk rustiger, zodat ook de allerkleinsten lekker kunnen spartelen.

Het uitgestrekte zandstrand van Carolles-Plage is ook erg kindvriendelijk. Het strand loopt geleidelijk af in zee en wordt omringd door hoge falaises. Geniet in het dorp van een huisgemaakt ijsje of een echte Franse crêpe.

Hoe dichter je bij de buurt van de Mont Saint Michel komt, hoe breder de stranden worden. Bij laagwater lukt het soms helemaal niet meer om het water te bereiken. Daardoor is er wel heel veel ruimte om met de kinderen schelpen te zoeken en krabjes te vangen. Het strand van Dragey is hiervoor een ideale plek. Het hippie-achtige strandtentje, waar de gekleurde vlaggetjes vrolijk wapperen in de wind en je je wijn nog in een plastic bekertje krijgt, geeft het strand een Bohemian sfeertje.

Normandie met kinderen

De Kanaaleilanden

Vanuit Granville vaart dagelijks de Manche-Iles-Express naar de Britse Kanaaleilanden. We boekten deze dagtocht als een mooie afsluiter van onze vakantie. De dag erna zouden we namelijk weer naar Nederland vertrekken. Jersey en Guernsy leken mij erg groot voor een dagbezoek, dus koos ik voor het autovrije eilandje Sark. Ik had er in eerste instantie nog nooit van gehoord, maar toen ik eenmaal doorhad dat dit een soort van Floortje Dessing bestemming is, was mijn keuze snel gemaakt. Een waar natuurparadijs, inclusief papegaaiduikers en dolfijnen. De (nogal dure) tickets hebben we de dag ervoor bij onze camping gekocht, dus dat was lekker makkelijk. Het zou wel een lang tochtje worden, want vanuit Granville maak je eerst de oversteek naar Jersey voordat je nog een uur verder vaart naar Sark. Die bewuste zaterdag was het prachtig weer. Echter was ik vergeten naar de windkracht te kijken… Het waaide namelijk nogal hard de ochtend dat we opstonden. Eenmaal aan boord de haven uitgevaren, merkten we dat dit wel eens een erg heftig overtochtje kon worden. Heftig als in het gevoel in je buik 1,5 uur in een achtbaan te zitten. Waarin je steeds opnieuw het laatste stukje van de baan omhoog getakeld wordt om vervolgens snoeihard naar beneden te suizen. Toen ook nog de helft van de passagiers aan boord, zo ook de helft van mijn gezin (Mark en Senn), een uur lang met een wit zakje op schoot had gezeten, besloten we maar in Jersey uit te stappen en niet meer verder te varen naar het idyllische Sark.

Het belastingvrije Jersey bleek achteraf ook een heel mooi eiland te zijn. Het doet me een beetje denken aan Curaçao: knalblauwe zee, witte stranden en vrolijk gekleurde huizen. Alleen de palmbomen ontbreken nog. Op aanraden van de vriendelijke Britse dame bij de VVV namen we het toeristisch treintje vanuit de hoofdstad Saint-Helier naar het iets westelijker gelegen Saint-Aubin. Na onze maag weer gevuld te hebben met overheerlijke tea en scones reden we in een half uurtje naar het pittoreske havenplaatsje Saint-Aubin. Hier ligt nog een oud fort voor de kustlijn dat met laagwater te voet te bereiken is. Achter het fort hebben de jongens heerlijk gesparteld op een verlaten strandje. Eenmaal terug in het stadje hebben we nog wat rondgestruind en een ijsje gegeten.

Na een fijne dag op Jersey verliep de terugreis gelukkig een stuk voorspoediger. Het schijnt dat de wind in de rug een stuk gunstiger is voor mensen zonder zeebenen, dat bleek ook zo te zijn. Als kers op de taart zagen we nog een groepje dolfijnen vrolijk meezwemmen met onze boot. Jammer van Sark, maar ach, ik weet wel dat ik de Kanaaleilanden op mijn reizen-wenslijstje kan bijschrijven!

#Normandie #Normandiemetkinderen #LeMontSaintMichel #strand #Frankrijk #Granville

0 opmerkingen

Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

bottom of page