Mijn 7 tips tegen vliegangst

Bibberende knieën, steken in mijn buik, een hartslag van 180 en handen vol zweet. Dat is zo’n beetje mijn lichamelijke toestand net voordat we gaan boarden. En alhoewel vliegen nooit echt mijn hobby zal worden, heb ik wel een manier gevonden om het voor mezelf wat dragelijker te maken. Hierbij 7 tips tegen vliegangst die mij in de loop der jaren (en nog steeds) geholpen hebben:


Tips tegen vliegangst #1. Een “betrouwbare” maatschappij Deze eerste tip is niet wetenschappelijk bewezen maar werkt voor mij. Wanneer ik op zoek ga naar een vliegtickets valt voor mij bijna de helft van de maatschappijen af. EgyptAir, AirChina, Aeroflot, Air Ethiopië, Garuda (en zo kan ik nog wel een kwartier doorgaan) zijn maatschappijen waar ik liever niet mee vlieg. Ik weet dat het een soort  “schijn” veiligheid is maar ik heb nou eenmaal een beter gevoel bij KLM, Qantas, Lufthansa of Singapore Airlines. Deze tickets zijn doorgaans iets duurder maar maken mij wel een stuk rustiger.


Tips tegen vliegangst #2. Vlieg rechtstreeks Mijn grootste vliegangst zit hem in het landen. Hoe minder vaak ik dit dus hoef te doen, hoe beter. Soms ontkom je niet aan een extra tussenstop en soms is het echt honderden euro’s goedkoper dus dan moet je wel. Maar wanneer je de keuze hebt, is het fijner (en sneller) om in 1 keer naar je bestemming te vliegen.


Tips tegen vliegangst #3. Vertrouw op de feiten De kans dat je iets overkomt aan boord van een verkeersvliegtuig is 1 op de 11.000.000. Dat is dus een kans van maar 0,00001%. Een paar feitjes die mij gerust stellen tijdens de vlucht:

 1. Je wordt niet zomaar een piloot. De opleiding is niet alleen kostbaar maar er vindt ook een strenge selectie plaats. Ik vind het altijd erg fijn om de piloten te zien voordat ik aan boord ga. Op de een of andere manier stelt het me gerust als ik een betrouwbaar uitziende man  (of vrouw) zie en ga mezelf voorstellen dat hij/zij een gezin heeft en vanavond ook het liefst weer in zijn/haar eigen bed ligt. De grootste kans op het zien van de crew is trouwens als je op tijd bij de gate bent.

 2. Een vliegtuig zit vol back-up systemen en kan zelfs zonder motoren prima landen. Zelfs al zouden de motoren dus uitvallen is de kans groot dat de kist nog veilig aan de grond komt.

 3. Verkeersleiders in de toren volgen iedere vlucht van seconde tot seconde en mogen maximaal twee uur achter elkaar werken.

 4. Bij een bepaalde snelheid móét een vliegtuig vliegen, zoals een schip móét  drijven. Zolang het toestel dus voldoende vaart heeft, is het fysiek onmogelijk om zomaar uit de lucht te vallen.

 5. Turbulentie is voor veel mensen een angstig moment. Wat ik mezelf in het geval van turbulentie voorstel, is dat ik in een boot zit en mee ga op de golven. Feitelijk gezien is dat ook wat er gebeurd bij turbulentie. Het vliegtuig deint mee in de lucht zoals een schip op de golven. Een vliegtuig is  gebouwd om 2,5 keer de hoogst gemeten turbulentie te kunnen weerstaan.

 6. Een luchtzak bestaat niet! Luchtledigheid of zakken zonder lucht bestaan niet op deze wereld en dus kan een vliegtuig dus niet in zo’n “gat” terecht komen. Wat je voelt zijn de “golven” in de lucht en hoe het vliegtuig daar in op en neer gaat.

Tips tegen vliegangst #4. Verdiep je in de techniek Ik heb enorm veel gehad aan het boek  “Over vliegangst en hoe je ervan afkomt”. Hierin leerde ik de techniek achter vliegen te begrijpen en realiseerde me wat bepaalde geluiden tijdens een vlucht betekenen. Deze feitjes helpen een “control freak” zoals ik te accepteren dat wat ik voel of hoor “normaal” is en ik dus geen stewardess hoeft te waarschuwen .


Tips tegen vliegangst #5. Zoek afleiding en durf je over te geven Ik moet er echt moeite voor doen om de eerste en laatste 30 minuten van de vlucht niet geobsedeerd naar het schermpje met vluchtgegevens te staren. Het geeft me een goed gevoel om te zien dat de teller met hoogte aanduiding stijgt, en de snelheid van het vliegtuig oploopt. Het probleem is alleen dat het me niet helpt en ik in paniek raak als het vliegtuig op een bepaalde hoogte blijft “hangen” (wat dan vaak een opdracht van de luchtverkeersleiding is). Ik probeer dus voortaan om naar muziek te luisteren of een tijdschrift te lezen. Wat ook een goede afleiding is, is mijn zoon die bij het raampje zit en precies wil weten wat hij beneden allemaal ziet ;-).


Tips tegen vliegangst #6. Neem kinderen mee Mijn vliegangst is enorm afgenomen sinds we kinderen hebben. Niet alleen leiden ze me onbewust af met allerlei vragen, ik wil ook absoluut voorkomen dat ik mijn kinderen bang maak. Hierdoor probeer ik me steeds beter voor te doen dan ik me voel. Het gekke hiervan is dat ik onbewust toch rustiger wordt en me beter weet over te geven aan de situatie waarin ik zit.


Tips tegen vliegangst #7. Laat vliegangst niet winnen Wat voor mij eigenlijk het allerbeste werkt, is me tijdens de vlucht te realiseren welke mooie plekken in de wereld ik zou missen als ik de vliegangst laat winnen. Ik zie vliegangst dan ook echt als een soort “vijand” die ik niet wil laten winnen. De gedachte aan de aankomende vakantie en alle plekken die ik nog wil zien in de wereld, zorgen er voor dat ik toch iedere keer weer in het vliegtuig stap.

Heb jij nog andere tips die goed helpen bij vliegangst? Deel ze hieronder!


#tips #vliegangst #vliegen

Schrijf je in

Volg ons!

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon
 • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com

© 2020 by Kids op Reis.