Het leven na onze wereldreis

Ben je al geland? Is de meest gestelde vraag in de afgelopen maand. Een ruime maand ja,  we zijn gewoon al weer meer dan een maand in Nederland. En of we geland zijn? Nog niet helemaal en eigenlijk hoop ik ook nooit helemaal te landen. Ik hoop dat ik mijn gevoel en energie kan vasthouden. Dat wat onze reis ons gebracht heeft nog heel lang effect heeft.


Het Huis

Ik probeer nog steeds het huis op orde te brengen. De zolderkamer staat nog voor de helft gevuld met dozen. Het gewone leven slokt al veel van mijn tijd op en eigenlijk wil ik niet alles uitpakken. De kinderen wel… De eerste dagen dat we terug waren,  was het net kerstochtend hier. Bij elke doos die de kids openmaakten,  was er een enthousiast geroep. Ze waren heel blij om al hun spulletjes weer te zien. Ik daarentegen was heel blij met onze 3 koffers de afgelopen 7 maanden. Heerlijk overzichtelijk en eigenlijk heeft een mens niet zoveel nodig. Dus bij elke doos die ik nu uitpak,  denk ik waarom hebben we dit. Dus opnieuw gaan er dozen vol met spullen naar de kringloop en oude kleding bakken. 

Overal thuisvoelen

Veel mensen zeggen dat het vast vreselijk moeilijk is om weer te wennen. Alsof we heel zielig zijn en het hier zo vreselijk is…. We hebben een fantastische reis gemaakt en leven nu weer hier door. En ook hier is het fijn. Eigenlijk is het overal ter wereld fijn,  heeft ieder land zijn voor en nadelen,  maar uiteindelijk gaat het om hoe je er zelf mee omgaat. Als je blij bent met jezelf,  dan is het overal in de wereld fijn.

Zoals ik al in mijn eerdere blogs schreef was het ontmoeten van andere mensen op reis,  een van de bijzondere dingen. Het leuke is dat het dus nu in Nederland gewoon doorgaat. Er zijn best een aantal mensen die een soortgelijke reis willen maken en waar we dus de leukste gesprekken mee hebben. Maar ook spontane gesprekken met voorbijgangers gebeuren steeds vaker. Het is dus toch echt waar dat wat je uitstraalt,  je ook aantrekt. 

Tips

Ik heb in de afgelopen blogs steeds tussendoor tips gegeven over de verschillende landen, maar ook over hoe en wat op wereldreis. Hier onder een samenvatting van mijn tips,  mocht je ooit ook zo’n fantastische reis (of wat voor reis dan ook) gaan maken:

– plan lang van te voren,  het kost een hoop tijd om voor te bereiden. Maak elke week een paar uur vrij samen om alles te bespreken  en voor te bereiden

– maak lijstjes met data erop wanneer je dingen gedaan wilt hebben (er zijn ook veelkant en klare lijsten te Googlen,  met alles waar je aan moet denken op reis)

– maak een lijst met de landen die je zou willen aandoen en ga lezen over de landen,  hou rekening met de verschillende (regen)seizoenen, schoolvakanties,  veiligheid,  kosten van het levensonderhoud en kindvriendelijkheid.  Bepaal daarna de route. Of je alles van uit Nederland boekt of onderweg,  hangt helemaal af van je situatie. Wij hebben het eerste deel geboekt en de rest onderweg geregeld. Wat betekent dat je onderweg vaak aan het zoeken bent voor de volgende plek,  wat veel tijd kost maar wat je wel weer de vrijheid geeft om ergens langer te blijven als je het leuk vindt.

– wij vonden het fijn om een aantal keer langere tijd minimaal een week)  op een plek te zitten en van uit daar echt een land te beleven, ook dit is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen wensen en mogelijkheden

– zorg voor afwisseling tijdens de reis. Wissel landen waar je veel moet reizen af met landen waar je langer op een plek kan blijven. Hoe gek het ook klinkt maar op een bepaald moment ben je reismoe. Je bent verzadigd van alle indrukken en hebt echt even de tijd nodig om alles te verwerken.

– neem de tijd per land. Wij vinken sowieso geen hoogtepunten af,  maar ga reizen in het tempo van je kinderen. Je kan toch nooit alles zien,  dus dan liever een dag langer op een plek en daar gezellig BBQ en met een paar locals dan hop door omdat je het gezien moet hebben. 

– Plan de bijzondere uitstapjes. Uiteraard is de hele reis bijzonder, maar af en toe doe je extra’s. Zoals een boottocht om walvissen te kijken, jetskiën of een van de vele andere dingen. Dit zijn de grootste budget vreters, dus kies goed van te voren wat je wil doen. Daarbij komt ook dat echte toeristische plekken vaak lang van te voren zijn volgeboekt ( Zoals Alcatrez, dit moet je 3 maanden van te voren boeken) Ook hier is het helemaal afhankelijk van je eigen wensen en ideeën, wat je graag wil gaan doen. Maar weet dat kinderen echt niet altijd een pretpark of iets spectaculairs nodig hebben. Een middag zandkastelen bouwen of wandelen naar een afgelegen strandje zorgt vaak voor veel spannendere avonturen en dus blijvende herinneringen

– schrijf op wat de doelen zijn voor jullie reis. Waarom wil je een reis gaan maken, wat hoop je ervan te leren,  wat gaat de reis jullie als gezin brengen? Misschien een beetje raar,  maar vooral tijdens de reis is het leuk en fijn af en toe even weer na te denken waarom jullie de reis maken. Want hoe gaaf het ook was (en ik zou het zo weer doen) ,  er zijn momenten dat je je afvraagt waarom je het ook al weer deed… 

– Wil je een gave manier om elke dag je bij te houden waar jullie zijn geweest, meteen al je foto’s bij elkaar aan het einde van je reis? Gebruik dan Polarsteps.com! Een super mooie app die je hele reis in kaart brengt, waar je al je foto’s en je verslag van de dag kan schrijven en waarmee je aan het einde van de reis alles in een prachtig fotoboek krijgt.

– de allerbelangrijkste tip: geniet!! Van alles,  van de voorbereidingen tot het inpakken,  van de vrijheid tot de moeilijke momentjes,  maar vooral geniet van de tijd met elkaar! Want voor mij is dat het allerbelangrijkste in het leven.

En hoe nu verder….

Ik zal binnenkort nog een Blog schrijven over ons tweede deel in Costa Rica. Daar kwamen we namelijk op een schooltje. Een schooltje dat zoveel indruk maakte dat ik hoop dat we met zijn allen er wat voor kunnen betekenen….

Bijna dus mijn laatste blog voor kidsopreis.com dus, en wat vond ik het leuk om de blogs te schrijven. Zo leuk zelfs dat ik verder ga met een eigen site met blogs en leuke artikelen over onze dromen, ervaringen, levenslessen, de zoektocht naar connectie met mezelf, anderen en de natuur en het laten schijnen van mijn lichtje. Ik hoop zo jou te inspireren om ook jouw dromen uit te laten komen en jouw lichtje te laten schijnen. Vind je het leuk om mee te lezen,  like dan mijn fb pagina Butterflies of life.

Dank jullie wel dat jullie onze verhalen wilden lezen, de reacties waren hartverwarmend en hebben gemaakt dat ik verder ga met schrijven en een nieuwe passie in mijn leven heb gevonden!

#tips #weerthuis #wereldreismetkinderen

Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

© 2020 by Kids op Reis. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com