We gaan op wereldreis!

Het is de laatste weken een beetje stil geweest op Kids op Reis. Drie kids en een hele drukke baan weten mijn tijd aardig op te slokken 🙂 . Waar ik dan normaal de avonden gebruik om leuke blogs voor Kids op Reis te schrijven, ging nu al mijn tijd naar het voorbereiden van iets heel gaafs: we vertrekken namelijk 2 januari voor 4 maanden op wereldreis!

En droom die we al jaren koesteren maar waarvan we een jaar geleden besloten hebben hem in vervulling te laten gaan.

De voorbereidingen Na de beslissing genomen te hebben dat we in 2018 gaan vertrekken, begint de voorpret maar ook de zorgen om alles wat we moeten regelen. Hoe lang gaan we. Waarheen? Hoe gaat dat met werk en met school van de kinderen?

Leerplicht De vraag die ons het meest gesteld wordt als we vertellen van onze plannen; “hoe doe je dat met de kinderen”? Ja het klopt dat twee van onze drie kinderen ouder zijn dan 4 en dus leerplichtig. Er zijn dan twee wegen die je kunt bewandelen. De eerst is om via de officiële weg toestemming te vragen aan de leerplichtambtenaar in je stad. Dit kan in overleg met school. Om toestemming te krijgen heb je echter wel hele goede argumenten nodig. Je kunt bijvoorbeeld aanvoeren dat jullie emigratie plannen hebben en jullie daarom een tijd in dat bepaalde land willen doorbrengen.

De andere optie is je uitschrijven uit de gemeente. Je schrijft je dan met je hele gezin uit en daarmee vervalt de leerplicht. Met zo’n uitschrijving vervallen ook al je rechten en plichten in Nederland. Denk aan hypotheekrente aftrek, kinderbijslag, pensioenopbouw etc. Er zijn in het verleden gezinnen geweest die dit hebben geprobeerd te omzeilen door 1 lid van het gezin (bijv. de vader) ingeschreven te laten staan. Hier oordeelde een rechter echter later dat het niet aannemelijk was dat de moeder alleen met de kinderen zou vertrekken en kreeg dit gezin alsnog een boete.

Wij kiezen ervoor om ons uit te schrijven uit de gemeente. Gelukkig hebben we een ontzettend fijne school die volledig wil meewerken aan onze plannen. Ze geven ons werkmateriaal mee zodat we de kinderen zelf les kunnen geven en ook tijdens de reis blijven we in contact met de juffen.

De route De leuke kant van alle voorbereidingen is bepalen waar we heen gaan. Voor ons stond al meteen vast dat we sowieso naar Nieuw Zeeland en Australië wilde. We hebben 10 jaar geleden voor 1,5 jaar in Sydney gewoond en hebben nog steeds een soort heimwee naar deze stad. We hebben er dan ook voor gekozen om een maand lang in deze stad een appartement te huren en te genieten van alles wat deze gave stad te bieden heeft. Dit keer mét kids. Voordat we naar Sydney gaan, trekken we een maand met een camper door Nieuw -Zeeland. Daarna staat de route nog niet helemaal vast. Waarschijnlijk wordt het Thailand, Vietnam, Singapore , Sri Lanka met een aantal dagen strand op de Maldiven als afsluiting.

Ik kies er bewust voor om alles van te voren vast te leggen. Ik heb er geen zin in om me tijdens de reis bezig te moeten houden met, “wat wordt de volgende bestemming?”. Ik wil voor 100% genieten van de plek waar ik op dat moment ben. Het vraagt wat meer werk vooraf maar dat heb ik er graag voor over.

Praktisch En dan blijft er nog een hele lijst met praktische zaken over. Van het verhuren van het huis tot het aanvragen van visa. Maar daarover in een volgende blog meer….

#leerplicht #wereldreismetkinderen

Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com

© 2020 by Kids op Reis.