Een week Zuid-Engeland met kinderen  

Dag 1

Na heel wat dagen aftellen, was het dan eindelijk zover: “Naar vakantie Engeland boot mama!”, roept onze 3 jarige Tijs. Opgetogen vertrekken we, natuurlijk weer in een te volgepakte auto (want tja, die paardentrailer waar Tijs zo vaak mee speelt, kan toch best nog mee?!?), naar het Franse Duinkerken voor de overtocht naar Dover.

Onze vakantie begint als we de DFDS ferry oprijden. Geen lange wachtrijen met ingewikkelde incheckprocedures, alles verloopt heerlijk vlot. Eenmaal aan boord duiken de jongens linea recta het “family-proof” gedeelte in. Dat wil zeggen: in dit gedeelte kunnen de kinderen naar hartenlust rondrennen en overmatige decibels produceren zonder dat andere passagiers zich hieraan ergeren. Senn en Tijs maken hier dan ook dankbaar gebruik van en vermaken zich 2 uur lang in het speelgedeelte met andere (luidruchtige) monstertjes…eh kinderen ?. Dit tot groot plezier van hun ouders die daardoor ook een onbezorgde overtocht kunnen maken.

Als we de White Cliffs van Dover naderen, stappen we weer in de overvolle auto voor het laatste stukje van onze reis. Onder de indruk van de prachtige groene heuvels vergeten we bijna om links te rijden. Gelukkig herinnert een vriendelijke Britse buschauffeur, die ons links inhaalt, ons aan deze verkeersregel (oeps!). Als we het links rijden weer onder knie hebben, arriveren we na 5 kwartier bij onze picture perfect cottage. Het was overigens even zoeken, maar door de vriendelijke aanwijzingen die wij eerder kregen via de mail van de eigenaresse: sla bij de kleine rode brievenbus langs de weg het gravel pad in en rijd vervolgens een kilometer door totdat je over het 2e wildrooster bent…., is het uiteindelijk toch gelukt. De cottage is nog mooier dan op de foto’s en écht een lust voor het oog. Smaakvol en knus ingericht, alles wat je verwacht van een huisje op het Engelse platteland. Zelfs het bed is knus en cosy met een breedte van 140 cm. De robuuste houtkachel pronkt onder de enorme schouw. Ja hoor, hier zie ik de jongens ‘s avonds al helemaal voor zitten in pyjama met nat gekamde haartjes. Door het raam zien we de schaapjes tevreden hun magen vol grazen, heerlijk!

Dag 2

Het is een stralende dag. Die overigens al vroeg begint, want door het uurtje tijdsverschil lopen de jongens al om 06.00 uur rond in de wei tussen de schapen in pyjama met kaplaarzen. Maar ach, de zon schijnt, dus wat wil een mens nog meer. Als we allemaal aangekleed zijn, wandelen we in de omgeving van onze cottage. Het is Bluebell seizoen en in het bos worden we omringd door deze prachtige blauwpaars gekleurde bloemen. Engeland is een wandelland bij uitstek. In ieder dorp, weiland en zelf op particuliere landgoederen vind je openbare wandelpaden die je herkent aan de groene bordjes “public foothpath”.

Tegen de middag rijden we naar Camber Sands. Eén van de mooiste zandstranden van de zuidkust. De auto parkeer je dichtbij de toegang naar het strand. Op het parkeerterrein zijn diverse familievriendelijke voorzieningen. Na een korte wandeling over het duinpad zien we de het brede zandstrand. De krijtrotsen schitteren in de verte en de Union Jack wappert vrolijk rond aan de vlaggenmast. Ja, hier zullen we ons zeker een middag vermaken.

Als je in Engeland bent, hoort een (liefst dagelijks ;)) bezoek aan de pub erbij. Natuurlijk wordt er in een pub ook gedronken, maar een pub is vooral een sociale bedoening. Ieder gehucht heeft er 1. Bewoners en passanten ontmoeten elkaar en praten over van alles en nog wat. De meeste serveren prima eten en erg kindvriendelijk. Babyvoorzieningen, speciale kindergerechten en een speeltuintje in een vaak prachtige setting, je zult er genoeg tegenkomen. Ik had vooraf een blog gevonden met kindvriendelijke pubs in Kent en Sussex. Wij reden daarom die avond naar de Milkhurst Inn in Sissinghurst. Zij serveren zelfgemaakte pizza’s en heerlijke streekgerechten. In de gezellige tuin smullen we in de avondzon van het lekkere eten.

Dag 3

Onze cottage ligt in een gehucht in de buurt van het charmante stadje Tenterden. Voor authentieke winkeltjes met lokale snuisterijen moet je hier zijn. Tenterden is ook de thuisbasis van de historische stoomtreinenmaatschappij Kent & East Sussex Railway. De treinen rijden iedere dag een aantal keer heen en weer tussen Tenterden en Bodiam Castle. Niet alleen de treinen zijn oud, ook de stations en medewerkers zijn in historische stijl aangekleed waardoor je je echt in een decor van Anton Pieck waant. We kopen een familiekaartje en stappen in de piepende en krakende wagon.

Een tip tussendoor: ben je van plan veel kastelen, landgoederen, tuinen of parken te bezoeken? Ze zijn bijna allemaal onderdeel van het National Trust. Speciaal voor overzeese bezoekers bestaat er een zogenaamde Touring Pass die je van tevoren online kunt bestellen op hun site. De pas is 7 of 14 dagen geldig en schaf je voor een relatief “prikkie” aan. Je kunt hiermee honderden National Trust attracties gratis bezoeken. Als je geen Touring Pass hebt, let ook eens op de speciale familietickets. Hiermee is je entree een stuk voordeliger dan met losse kaartjes.

Onze trein kronkelt verder door de prachtige vallei van AONB (Area of Outstanding Natural Beauty) High Weald naar Bodiam. We lopen in 5 minuten richting het middeleeuwse Bodiam Castle. Richting ja, want links van het kasteel midden in het groen ligt een gezellige pub met mooi terras die we natuurlijk niet zomaar voorbij kunnen lopen. We vullen onze hongerige buikjes met een heerlijke lunch. De jongens trappen een balletje op het aangrenzende grasveld.

Volgegeten bezoeken we het kasteel. We beklimmen de hoogste toren, voeren de eentjes en bekijken de roofvogelshow. Ridders en jonkvrouwen kunnen in de tuin leren om met pijl en boog te schieten, hoe stoer is dat! Na een paar uur nemen we de stoomtrein weer terug naar Tenterden. De twee jongste ridders maken hier niks meer van mee, aangezien ze allebei na 1 minuut in slaap vallen. ‘s Avonds tikt de regen tegen de ramen van onze cottage. De jongens liggen moe maar voldaan in hun bed, het haardje snort en Mark en ik liggen met de voetjes omhoog op de bank, écht vakantie!

Dag 4

Helaas is de regen van gisterenavond nog niet opgehouden en besluiten we een bezoek te brengen aan het Stour Center in Tenterden. We nemen een duik in het zwembad en roetsjen van de glijbanen af. Ideaal voor een paar uurtjes vertier met of zonder slecht weer.

Gelukkig klaart het in de middag op en rijden we in een uurtje naar de stad Canterbury. Bekend om haar prachtige kathedraal en middeleeuwse verhalen (Canterbury Tales). Hier shoppen we bij de Zara. Niet geheel vrijwillig met 3 mannen, maar Senn had zijn 3 meegenomen spijkerbroeken op één of andere manier allemaal kapot gekregen, dus nood breekt wet zullen we maar zeggen. We hebben ze ook een nieuwe voetbal beloofd…..dat hielp ook erg mee. Het commerciële winkelgebied met alle bekende ketens ligt aan het historische centrum vast. De afstanden zijn klein en de straten breed en zonder drempels, makkelijk met de kinderwagen of buggy. In ieder straatje vind je wel een gezellige tea- of lunchroom. Een mooie bijkomstigheid van het vriendelijke en gastvrije Engeland is dat er veelal gratis schone en openbare toiletten zijn met babyfaciliteiten.

Maak zeker een rondvaart door grachten van de oude binnenstad. Laat je varen in een punter langs de meest bijzondere highlights van de stad. Deze “kids-proof” rondvaart duurt 40 minuten en je ziet tegelijkertijd het mooiste van Canterbury vanaf het water.

Een bezoekje aan de kathedraal is niet goedkoop. Voor een gezinspas betaal je maar liefst GBP 32,–. Wat veel mensen niet weten, is dat je na 16.30 uur de mooie tuinen rondom de kathedraal gratis mag betreden, zodat je alsnog een blik op dit immense bouwwerk kunt werpen.

Op de terugweg stoppen we nog even voor een versnapering bij de Tickled Trout in Wye. In een artikel had ik gelezen dat deze charmante pub geroemd wordt om zijn lekkere eten en mooie ligging aan het water. Lieflijk genesteld in de Wye vallei. Eenmaal in het zonnetje op het terras kunnen we dit alleen maar bevestigen.

Dag 5  

Je zult misschien denken dat ik alle dagen tot in de minuut volplan, maar dat is niet zo hoor (hoewel mijn echtgenoot hier misschien anders over denkt ?). Wel kijk ik altijd ruim voor vertrek op lokale websites van de streek. Bijvoorbeeld van een VVV of andere toeristische organisatie. Dit scheelt eenmaal op locatie een hoop zoekwerk en tijd. Mocht je helemaal blanco op reis gaan, loop dan even binnen bij de plaatselijke VVV bezoeken voor unieke insiders tips.

Op dag 5 reizen we af naar de hoogste krijtrotsen van Engeland: The Seven Sisters. Omdat het nogal een lange rit is, stoppen we tussendoor in pittoreske stadje Battle. Hier bouwde Willem de Veroveraar zijn iconische abdij na de Slag bij Hastings te hebben gewonnen. De abdij en het aangrenzende slagveld is ook te bezoeken.

Op het gezellige pleintje grenzend aan de abdij drinken we een Engels kopje thee. Na de thee wandelen we nog even door de High Street. Langs deze weg liggen een aantal leuke kunst en kitsch winkeltjes. Daarna rijden we door naar de Seven Sisters. Eerder heb ik een prachtige foto van zicht op de rotsen gezien die ik ook persé wilde maken. Daar moesten wij natuurlijk ook naartoe. We parkeerden onze auto daarom op de South Hill Barn parkeerplaats in het plaatsje Seaford. Als je een stukje richting strand loopt, heb je inderdaad het klassieke uitzicht over de Seven Sisters met daarvoor de charmante kustwachtwoningen.

Het onverharde pad loopt verder naar beneden helemaal tot aan het kiezelstrand. Ondanks dat het pad flink afloopt, was het met de kinderwagen (ook weer terug naar boven) best goed te doen. Op het strand hebben we schelpen gezocht en de kiezelstenen laten stuiteren op het water. Wil je toch naar dit strand zonder een klim te maken? Parkeer dan je auto bij het bezoekerscentrum van het park. Vanaf hier is het een halfuurtje lopen langs het water van de Cuckmere naar het strand en de cliffs. Een stuk verder bij Birling Gap staat een groot bezoekerscentrum van het National Trust waar vandaan je een mooie wandeling naar het uitzichtspunt bovenop één van de rotsen hebt. Je kunt even blijven en genieten van het uitzicht vanaf het terras van het nabijgelegen restaurant. Neem er de trap naar beneden en bekijk de rotsen vanaf het strand. Wil je een wat uitdagendere wandeling over wat ruiger terrein? Start dan bij The Cuckmere Inn of de Tiger inn.

Na een tip van een vriendin eten we ‘s avonds bij de Bull Inn in Ticehurst. Wat een plaatje van een pub is dit! Verscholen in een vallei tussen de groene heuvels en kronkelige weggetjes. Het knapperende haardvuur verwelkomt ons als we binnenkomen. De kaart staat vol met streekgerechten. Ook zijn er kinderporties te bestellen. Senn en Tijs smullen van de macaroni and cheese. We raken aan de praat met wat locals, wat een lieve mensen! Senn is eerder die dag met schoenen en al in de zee beland. De tas met droge kleren is per ongeluk achtergebleven in ons huisje, zodat hij met natte voeten blijft zitten. Dan maar de sokken laten drogen bij het haardvuur, die vervolgens een half uur later vrolijk ronddwarrelden in het vuur, oeps! Even later kwam er een bewoner van het dorp aan met een nieuw paar sokken, hoe lief is dat!

Dag 6

Het weer is helaas wat minder. ‘s Ochtends scharrelen we wat bij ons huisje. In de middag klaart het gelukkig op en zoeken we het wat dichter bij huis. Vlakbij, in Woodchurch, ligt het Rare breeds center. Een grote boerderij met diverse attracties en bijzondere dieren. Je kunt er naast de dieren aaien en voeren een rondrit maken met trekker en huifkar. Bekijk de roofvogelshow of doe mee aan een heuse varkensrace. Voor regenachtige dagen is er ook nog een overdekte speeltuin met ballenbak en glijbanen. In Engeland vind je meer van deze boerderijparken. Kent Life in Maidstone is ook erg leuk. Uniek gelegen in een typisch Kentische boerderij. De jongens mogen de pasgeboren lammetjes zelf een melkfles geven. Tijdens de roofvogelshow mag Senn een havik op zijn arm laten landen om deze vervolgens een prooi te voeren. De glimlach op zijn trotse snoet is die dag niet meer verdwenen.

Dag 7

Vandaag rijden we naar Hastings aan de zuidkust. Zusterstad van ons “eigen ”mooie Dordrecht. De stad bestaat uit een nieuw en een historisch gedeelte. Het nieuwe gedeelte doet een beetje denken aan de populaire badplaats Brighton. Persoonlijk vind ik dit een beetje hysterisch, maar goed, smaken verschillen. Net zoals Brighton heeft het moderne Hastings een lange boulevard met toeristenwinkels om langs te flaneren en een houten pier in zee. Natuurlijk mag de kermis met draaimolens, doldwaze attracties en trampolines niet ontbreken.

Het oude gedeelte van Hastings is daarentegen een stuk charmanter en rustiger. Gelegen tussen 2 heuvels lijkt dit gedeelte een aparte stad. We parkeren de auto bovenop de westelijke heuvel vlakbij de ruïne van Hastings Castle. Kinderen die wel in zijn voor een zinderend avontuur in het donker kunnen een bezoek brengen aan het mysterieuze Smugglers Adventure. Volg een spannende route door grotten en tunnels die beroemde smokkelaars eeuwen geleden maakten. Onderweg kom je deze historische figuren nog zeker tegen. Vanaf de heuvel nemen we het historische bergtreintje naar beneden. Je loopt direct het oude centrum in. We slenteren smalle straatjes met scheve vakwerkhuizen en kleine winkeltjes richting zee. Bewonder de scheepswrakken in het museum of koop een vers visje op de vismarkt. Maak een rondje in de miniatuurspoorlijn die tussen de karakteristieke houten Net Huts door kronkelt. De kleurige vissersschepen op het droogdok vormen een uitstekende compositie voor een perfect plaatje. Voor een stukje natuur in de stad neem je de oostelijke lift naar boven. Op de top van de heuvel wandel je zo over het grasland de oeroude bossen in van het Hastings Country Park.

We eten ‘s avonds een hapje in het pittoreske plaatsje Goudhurst bij de Goudhurst Inn, een lust voor het oog……en voor de maag.

Dag 8  

Op een of andere manier is de auto er deze week niet leger op geworden. Raar, terwijl we er na thuiskomst nog achter komen helemaal de koelkast vergeten zijn leeg te halen….We nemen de ferry in de middag terug naar Duinkerken. Op de boot besef ik dat de portemonnee nog best vol zit met Engelse Ponden. Misschien kunnen we deze nog opmaken in het restaurant of winkeltje op de boot. Mark ziet me denken en kijkt me aan…..samen besluiten we dat we het geld veilig bewaren om het vervolgens later dit jaar weer uit te geven in dit prachtige land! See you soon Good old England!

PS: Meer tips en ideeën voor deze bestemming vind je in de minireisgids Zuid-Engeland.

Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com

© 2020 by Kids op Reis.