top of page

De voor en nadelen van reizen met kinderen

Reizen met kinderen is altijd een leuk gespreksonderwerp op feestjes. De ene persoon gruwelt van het idee van een lange autorit of vlucht met kinderen terwijl het een ander niet avontuurlijk genoeg kan. Wij hebben inmiddels een aantal (verre) reizen met onze kinderen gemaakt en kunnen uit ervaring zeggen dat er zowel voor- als nadelen aanzitten. Hieronder onze ervaring:


Voordelen:

Je kunt zelf nog steeds iets van de wereld zien

Mijn vriend en ik zijn dol op reizen. Het is een onderdeel van wie we zijn. We willen dan ook niet wachten met reizen totdat de kinderen de deur uit zijn, maar er ook van genieten nu we zelf nog (relatief 😉 jong en energiek zijn. Reizen met kinderen is vanzelfsprekend anders dan reizen zonder kinderen (zeg maar dag tegen lange ochtenden uitslapen en romantische avonden met flessen wijn 😉 maar nog steeds geweldig om te doen. Als dat niet zo was waren we er ook zeker na de eerste reis mee gestopt.

De kinderen groeien op als wereldburgers

Ik vind het erg belangrijk dat mijn kinderen beseffen dat het een groot verschil is waar je in de wereld geboren wordt. En dan heb ik het niet alleen over de verschillen met landen in Afrika. Ook in Europa zijn er duidelijke verschillen met Nederland (in positieve en negatieve zin).  Natuurlijk krijgen ze dit besef ook door programma’s als het jeugdjournaal maar het is toch anders als ze het zelf ervaren. Ook het leren eten van ander eten, het ontdekken van nieuwe culturen en het in contact komen met andere talen, vind ik een groot voordeel.


De herinneringen zijn onbetaalbaar

Dit geldt uiteraard voor alle reizen, uitjes en weekendjes weg die je met je kind(eren) onderneemt. Ik merk dat ik in de drukte van het dagelijks leven, veel dingen voor lief neem. Tijdens een vakantie probeer ik nog bewuster van mijn kinderen te genieten en maken we ook veeeel meer foto’s van ze dan thuis 🙂

Kleine kinderen zijn goedkoper

Hoe kleiner, hoe goedkoper. Uiteraard vliegen kinderen tot 2 jaar gratis maar ook hotels en excursies zijn een stuk goedkoper. Zo merkte we in Costa Rica dat veel attracties bijvoorbeeld gratis waren tot 6 jaar en ook voor hotels hoefden we niks extra’s voor de kinderen te betalen. Ook restaurants hebben vaak speciale kindermenu’s tot een bepaalde leeftijd.


Kinderen leren ontzettend veel van reizen

Tijdens onze reis in Costa Rica ontmoeten we een man en vrouw met hun dochter van 6. Toen ik vroeg of hun dochter nog niet leerplichtig was, antwoorde hij dat ze vrij hadden gekregen omdat hun school ervan overtuigd was dat hun dochter erg veel zou leren van zo’n reis. Dat is ook hoe ik het zelf ervaar. Vooral Thomas (5 jr) maakt echt al bewust dingen mee en stelt ook vragen over de dingen die we meemaken.


Nadelen:

Het is vermoeiend

Ik ga er niet om liegen, reizen met kinderen is soms hard werken. Een lange autorit of vliegreis gaat vaak niet in je koude kleren zitten. Ga je naar een ver land, dan is een jetleg sowieso al vermoeiend. Even ‘s middags relaxen met kinderen die entertaint willen worden, is dan toch andere koek. Ook het meerdere keren inpakken van de koffers tijdens een rondreis vind ik 1 van de minder leuke kanten.

Je ziet en doet minder

Toen wij met z’n tweeën reisden gingen we van de ene attractie naar de andere bezienswaardigheid en zagen ter plekke wel waar we en hoe laat we wat zouden eten. Nu we kinderen hebben moeten we meer plannen. Niet alleen worden de kinderen chagrijnig als ze honger hebben, ook is hun aandachtsboog nog niet zo lang dat ze een paar uur geïnteresseerd door een tempel complex kunnen lopen. We proberen nu dan ook altijd meerdere dagen op 1 plek te blijven en een dag ‘iets zien’ af te wisselen met een dag bij het zwembad.

Zij blij, wij blij 🙂

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

bottom of page