De Grotten van Han: tips voor kleintjes

De Grotten van Han stonden hoog op het must-see-lijstje tijdens onze herfstvakantie in de Ardennen. Het verraste mij dat het er niet alleen om de grotten draait, maar er ook een prachtig wildpark bij hoort (in 2015 zelfs verkozen tot beste wildlife dierenpark van België!) waar je met je PassHan-ticket naartoe mag. Ik geef graag wat tips om je voor te bereiden op een bezoek aan de Grotten van Han met je jongste verkennertjes.


De Grotten van Han

De Grotten van Han zijn gelegen in het plaatsje Han-sur-Lesse. Je kunt het niet missen, de entree vind je tegenover de kerk. Op de gevel prijkt ‘Domaine des Grottes de Han’, wat al suggereert dat er meer is dan de grotten. Om van het optimale energielevel van de kinderen gebruik te maken, planden we ons bezoek aan de grotten meteen in de ochtend. Er starten rondleidingen om het uur. Bekijk de tijden voor jouw bezoek.


Tips voor je grotbezoek met kleine kinderen

 1. Zorg voor warme kleding (in de grotten is het constant 13 graden)

 2. Laat je buggy achter, een draagzak is handig voor je baby of peuter (want er zijn ruim 500 treden op en af)

 3. Het bezoek eindigt met een kanonschot, kleine oortjes mogen dan dicht om het gezellig te houden 🙂

 4. Zet je kinderen vooraf nog op de wc (of doe je ze bij uitzondering even een luier aan)

 5. Neem iets te drinken en eten / knabbelen mee

> Bekijk alle tips

Het bezoek aan de grotten

De belevenis begint al bijzonder: een historische tram brengt ons in 10 minuten naar de ingang van de grotten. Onderweg krijgen we een indruk van het domein, een mooi glooiend landschap met weids uitzicht en de eerste dieren van het wildpark. Een tussenstop biedt je de mogelijkheid om te beginnen aan een wandeling door dat wildpark.

Eindstation is de ingang van de grot. De rivier de Lesse heeft prachtige ‘zalen’ gevormd die je een voor een met een gids bezoekt. Je komt langs wonderbaarlijke creaties van honderdduizenden jaren oud, echte kunststukjes van moeder natuur. Eén van de hoogtepunten van de tour is de Wapenzaal, waar je gaat zitten voor een licht- en geluidshow. Mijn dochter van 4 vond dit wat spannend (“Ik wil nooit meer naar België!”), maar is inmiddels helemaal bijgetrokken. Mijn zoon van 2 heeft het grootste deel van de wandeling in de draagzak gezeten (een win-winsituatie, hij kon rustig kijken en wij hoefden niet in de 2 kilometer lange grot op zoek naar een verdwaald klimaapje).

De tocht eindigt met een mooie brug naar buiten en een galmend kanonschot. Onze kinderen hebben hun ogen uitgekeken, vonden het interessant en spannend, maar waren bij het zien van licht aan het eind van de tunnel ook blij dat de tour erop zat. En wat lonkte daar?


De speeltuin (& PrehistoHan)

Ze hebben bij de Grotten van Han goed nagedacht over een bezoek van families met kinderen. Na een kleine 2 uur in de grot, volgen direct een restaurant met friet- en snoepkraam en … de speeltuin! Geen half werk, maar een mooi klim- en klautercomplex met glijbanen en zelfs een aparte speeltuin voor de allerkleinsten en zelfs geitjes in de wei.

Het enige nadeel ervan was dat we wat overtuigingskracht moesten inzetten om ze mee te krijgen naar de tentoonstelling PrehistoHan, inbegrepen in je ticket. Vooral interessant voor papa en mama, maar ook dochterlief was geboeid door de opgegraven munten en speerpunten. Je kunt er een interactieve 3D-game spelen, maar leek me voor mijn peuter en kleuter nog iets te hoog gegrepen. Tijd voor lunch! Daar zijn voldoende gelegenheden voor op het domein, maar ook in het dorpje waar je doorheen komt als je vanaf PrehistoHan terug wandelt naar de entree, waar ons bezoek aan het wildpark begint.

Het wildpark bij de Grotten van Han

Voor het wildpark heb je twee opties: de benenwagen of de Safari car. Wij kozen de laatste optie, gezien de neerwaartse spiraal van de energieniveaus van onze brakken. Te voet kun je je eigen tour indelen en meer tijd pakken bij de dieren van je interesse. De Safari car rijdt je in 1,5 uur door het park, met uitleg door de speakers. Die speakers laten bij de entree van het wildpark het enige echte lied van de Grotten van Han horen. Een zeer aanstekelijk nummer (ik neurie het nu nog steeds) met de legendarische rap: “Stalagmieten staan op de grond, stalactieten hangen aan ’t plafond” – ik haalde die twee altijd door elkaar, maar voortaan dus niet meer. Vervolgens zie je vanuit de Safari car in een prachtig uitgestrekt decor onder meer everzwijnen, lynxen, wolven, beren en Przewalskipaarden, die in prachtige ‘verblijven’ met veel ruimte leven. Een aanrader! De tocht eindigt net zo vrolijk als ie begon, met de tune van het domein door de speakers.

We hebben genoten van ons bezoek aan de Grotten van Han en herbeleven het keer op keer met deze tune:


Ga jij ook binnenkort naar de Grotten van Han, of ben je er al eens geweest? Laat gerust weten wat je ervan vond, leuk!

#Belgie #Han #dierentuin #grotten #dierenpark #ardennen

Schrijf je in

Volg ons!

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

© 2020 by Kids op Reis. 

 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon
 • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com