Dagje in het Spoorwegmuseum Utrecht

Soms heb je van die uitjes waar je vooraf geen hele hoge verwachtingen van hebt. Dat had ik ook met het Spoorwegmuseum Utrecht. Maar jeetje, wat ben ik positief verrast! Waar ik een museum vol met historische feiten en (model)treinen verwachte, stapte we in een kleurrijke, interactieve wereld. Een soort museum 2.0…

Je komt het museum binnen via het oude Maliebaanstation. Marmeren vloeren, kroonluchters, een koninklijke wachtkamer, kortom een entrée in stijl.

Het museum zelf is opgedeeld in een aantal ruimtes. Aan de hand van de plattegrond zal ik je onze ervaring beschrijven!

 A. Het Maliebaanstation

In de centrale hal vind je naast prachtige ruimtes, ook een bijzonder toilet. Ik moest toch even 2 keer kijken toen ik de grote houten bril zag 😉 Vanuit de hal, loop je via een perron naar het museum gedeelte.

 1. De grote ontdekking

De ‘Grote Ontdekking’ gaat terug naar het tijdperk van de kolenmijn en de stoomtrein. Bij de ingang krijg je een koptelefoon en via een spannende (nep) lift kom je in een Engels mijndorp. Via de koptelefoon krijg je op een interactieve manier te horen wat zich er allemaal afspeelde in het dorp.

C. Het Kinderspoor

Buiten het museum rijdt een speciaal kindertreintje (niet als het regent) waarin kinderen tot 12 jaar een rondritje kunnen maken. Altijd leuk!

 3. Stalen Monsters

In de attractie ‘Stalen Monsters’ neem je plaats in een 4 persoons wagonnetje. Houd er rekening mee dat je een eventuele kinderwagen bij de ingang achterlaat (baby kan makkelijk mee aan boord). De wagon is een soort mini achtbaan (gaat heel langzaam) waarmee je een reis terug in de tijd maakt langs oude werkplaatsen, treinen en een station. De donkere ruimtes maken het mogelijk een klein beetje spannend voor kleine kinderen (al vonden onze kids het erg leuk!)

G. Tentoonstellingszaal

In het theater van het museum spelen zich verschillende korte voorstellingen af. Wij zijn naar twee verschillende voorstellingen geweest. Bij ons ging het verhaal over de avonturen in de Oriënt Express. Het decor is echt prachtig en naar mijn idee een leuke voorstelling voor jong en oud. In de ruimte voor de tentoonstellingszaal (2. Droomreizen) vinden ook kleine theater voorstellingen plaats ondersteund door de prachtige oude Oriënt Express.

5. De vuurproef

Buiten het museum staat apart gebouw met daarin het prijswinnende 4D-avontuur van het Spoorwegmuseum: De Vuurproef! Door middel van een film en special effects wordt een spannend verhaal verteld, met Rutger Hauer als verteller. Na zijn verhaal kunnen de bezoekers plaats nemen in drie kleine locomotieven met 9 stoelen. In de ramen van de locomotieven speelt zich vervolgens een super spannende film af waardoor je het gevoel krijgt dat je in een bewegende trein zit die met razende snelheid over het spoor rijdt. Buiten de attractie staat een waarschuwingsbord met allerlei waarschuwingen. Naar mijn idee meer een grapje dan serieus bedoelt, maar mijn zoon van 5 durfde daardoor niet meer naar binnen. Mijn dochter van 3 is iets heldhaftiger en vond het zo gaaf dat ze erna nog een keer wilde!

Dit is slechts een kleine impressie van het museum en ik raad je vooral aan het musuem zelf te bezoeken, het is echt de moeite waard! (en nee deze blog is niet gesponsord 😉

Entreeprijzen op 17 januari 2016:

Volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar: € 16,00

Kinderen t/m 3 jaar: gratis

Museumkaart: gratis

ICOM-houders: gratis

Groepen: € 12,80

NS personeel: € 10,00

Parkeren: € 5,50

Voor meer informatie en actuele openingstijden, check www.spoorwegmuseum.nl

#Dagjeweg #spoorwegmuseum #Utrecht

Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com

© 2020 by Kids op Reis.