Amsterdam met kinderen, maar dan anders

Natuurlijk ga je naar Amsterdam met kinderen voor NEMO of Artis. Maar Amsterdam heeft nog veel meer ingrediënten voor een leuke gezinsbreak. Dat ontdekte ik zelf toen ik er in de zomer van 2015 met mijn gezinnetje was. Ik heb van de leukste dingen een route samengesteld waarmee je in een weekend (vr-zo) samen met je kinderen Amsterdam anders kunt beleven.


Naar Amsterdam

Vraag 1 is: hoe kom je er? Neem je de auto of het openbaar vervoer? Parkeren in de hoofdstad kost je vaak de hoofdprijs. Een voordelige optie is P+R , waarbij je je auto voordelig laat staan op locaties aan de rand van de stad en met het openbaar vervoer het centrum induikt. Een tram is sowieso een leuke belevenis voor kinderen. Ga je met de trein naar Amsterdam, dan is dat het makkelijkst en bovendien heb je dan met het Centraal Station je eerste bezienswaardigheid van je weekendje te pakken. Vraag 2 is: waar slaap je? Er zijn drie Stayokays met familiekamers, maar ook op Airbnb vind je veel goede (budget)opties.

Vrijdag

Ben je op het station, start je minibreak dan bijvoorbeeld met koffie in Grand Café Restaurant 1e Klas. Daar hoef je het station niet voor te verlaten. Je kinderen zullen de huispapegaai wel leuk vinden! Vanaf het station kun je alle kanten op. Wil je eerst een spectaculair overzicht van de stad? Kies uit: vanaf de hoogste etage in de Bibliotheek (daar zit een ‘La Place’), vanaf het dak van NEMO (vrij toegankelijk) of vanaf de A’DAM Toren aan de andere kant van het IJ. Leuk met de pont! In dit weekendprogramma heb ik Amsterdam Noord niet opgenomen, maar je kunt ook daar een hoop leuks doen. Zoals naar het stadsstrand bij Pllek, varen met de pannenkoekenboot (zaterdag & zondag) of naar de pittoreske dijkdorpjes Durgerdam en Schellingwoude.

Na je stadsverkenning vanuit de hoogte, kun je er met de tram of bus op uit, maar in de stad met bijna evenveel fietsen als inwoners, is de tweewieler de leukste optie. Een bakfiets is ideaal als je met kleine kinderen reist. Je huurt er eentje vanaf € 25,- voor een dag. Hoe langer je huurt, hoe voordeliger het wordt. Kijk bijvoorbeeld eens op Black Bikes of Mac Bike.

Als ik in een andere stad fiets, voel ik me altijd een beetje ‘local’. Heerlijk! Rijd bijvoorbeeld lekker langs de grachten naar het Museumplein. Daar kun je even een selfiestop houden bij het ‘I Amsterdam’-logo en verder fietsen door de bruisende buurt De Pijp. Je volgende pitstop is het Amstelpark. Daar kun je met een leuk treintje mee (€ 2,50 p.p.) om even bij te komen en je op te laden voor het volgende stuk: langs het water. Fiets in zuidelijke richting de stad uit, langs de Amstel zó de natuur in. Vergaap je aan miljoenenvilla’s en fiets ter hoogte van Ouderkerk aan de Amstel naar de mooie kinderboerderij Elsenhove. Compleet met speeltuin en terras.

Voor de terugrit kun je langs de andere kant van de Amstel fietsen (het water aan je linkerhand) en als je het Amstelpark weer nadert, het pontje pakken over het water. Een leuke belevenis! Honger gekregen na het fietsen? Café Goos op de Maasstraat is een leuke tip om uit eten te gaan in Amsterdam met kinderen.

Zaterdag

Opstaan! Vandaag staan er bijzondere plekken in het centrum op het programma. Start de zaterdag met de Noordermarkt in de Jordaan, waar je van alles op de kop kunt tikken. Van kaas tot kleding. Daarna struin je nog even door de Jordaan, of ontdek je de winkeltjes van de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk. Als je vanaf het Haarlemmerplein het Westerpark in loopt of fietst, kom je vanzelf de Bakkerswinkel tegen voor een lekkere lunch (tip: croissantje met lemon curd. Of iets anders met lemon curd). Ook leuk als lunch: picknicken in het park, met als toetje een een ijsje bij het IJscuypje. Een fijn speeltuintje vind je midden in het Westerpark, bij het kinderdagverblijf. Er zit ook een sfeervol kinderboerderijtje richting het noorden. Voor de stoere kliederaars is er natuurspeeltuin het Woeste Westen. Uitgespeeld? Via de Van Halstraat fiets je op je gemak naar het Vondelpark, waar het Groot Melkhuis wacht. Een fijne plek waar je kinderen de speeltuin ontdekken en waar jij lekker kunt borrelen (al wordt in mijn geval dat borrelen vaak onderbroken voor toezicht bij de glijbaan).

Als je uit eten wil, kun je bijvoorbeeld naar Loetje. Een klassieker voor de heerlijke biefstuk, maar ook voor kinderfavo(f)rietjes. Je kunt daar al vroeg terecht, wat handig kan zijn met jonge kinderen. Heb je wat oudere kinderen (vanaf 8 jaar), dan schijnt het Kinderkookcafé in het Vondelpark ook leuk te zijn. Op zaterdag is er een open inschrijving. Kinderen koken ’s middags – dan kun je zelf bijvoorbeeld even shoppen in de 9 straatjes-, waarna je de maaltijd krijgt voorgeschoteld door je kind(eren)!

Zondag

Na een dagje stad (en indrukken) is het weer lekker om rustig de natuur in te duiken. En die is in Amsterdam dichterbij dan je zou denken. Je bent in het Amsterdamse Bos voordat je het weet. Een originele manier om er te komen is met de Museumtram (april t/m oktober) die vanaf het Haarlemmermeerstation vertrekt.  Maar met de (bak)fiets ben je wel flexibeler, bovendien zijn er mooie fietspaden in het bos. De hoofdattractie voor kleine kinderen is de geitenboerderij . Ze kunnen er jonge geitjes melk geven, zelf eieren rapen, spelen in de speeltuin en een ijsje eten van geitenmelk. De grotere apenkoppen kunnen klimmen in FunForest.

Na nog een kort fietsritje door het bos, kun je de dag en je weekend afsluiten bij pannenkoekenboerderij Meerzicht. Dan heb je Amsterdam met kinderen toch weer eens anders bekeken. En besef je je dat je gewoon nóg een keer terug wilt om al die andere leuke plekjes te bekijken die je onderweg bent tegengekomen.

Slecht weer?

Een fietsroute in de Hollandse regen drukt de pret aanzienlijk. Maar gelukkig is er ook genoeg te doen binnen Amsterdamse muren. Wat dacht je van één van de musea? Het Scheepvaartmuseum spreekt kinderen tot de verbeelding. En willen ze zich uitleven, dan is overdekt speelparadijs TunFun leuk, of Candy Castle . En in een rondvaartboot zit je ook droog. Veel plezier!

#Amsterdam #fietsen #geitenboerderij #weekendjeweg

Schrijf je in

Volg ons!

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Vind je volgende vakantie

Advertenties

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Neem contact op via info@kidsopreis.com

© 2020 by Kids op Reis.